Svet

Кina bi mogla da pretekne SAD na tržištu oružja

SrbijaRealno/Vašington/24.10.22. – Кina bi mogla da pretekne SAD kao vodeći svetski izvoznik oružja, rekao je za RIA Novosti Vesli Holman, bivši stručnjak za strateško planiranje i politiku Zajedničkog šefa država SAD.
„Mislim da su naši sistemi i dalje kvalitativno bolji, iako je Кina smanjila jaz u ovom pogledu“, rekao je Holman.

Po njegovom mišljenju, razlog za zabrinutost je aktivan razvoj kineskog izvoza oružja. On je istakao nezadovoljstvo mnogih zemalja složenim birokratskim procesom pregovora o prodaji oružja od strane Sjedinjenih Država.

„Ako pogledate Кinu, videćete da ne moraju da prolaze kroz ovu vrstu složenosti. Oni ne snabdevaju (oružje) toliko (zemalja) i verovatno su slobodniji u smislu dostupnosti proizvoda, “ rekao je. stručnjak.

„Imamo stroga ograničenja za transfere trećim licima, stroga ograničenja u pogledu toga gde i kako to oružje može da se koristi“, dodao je on, naglašavajući da rizik upotrebe američkog oružja kršenjem uslova prodaje „uvek ostaje“.

Prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), Sjedinjene Države su činile 39% globalnog izvoza oružja u periodu 2017-2021. Na drugom mestu je Rusija sa 19% tržišnog udela prema SIPRI, dok je Кina na četvrtom mestu sa 4,6% udela.

Back to top button