Izdvojene vestiSvet

Кina navodi 20 oblasti za bezbednosnu saradnju

SrbijaRealno/Peking/21.02.23. – Кina je u utorak predstavila tekst inicijative u oblasti globalne bezbednosti u kojoj je navedeno 20 prioritetnih oblasti međunarodne saradnje, preneli su kineski mediji. Кineski predsednik Si Đinping je krajem aprila 2022. godine, govoreći na otvaranju Boao foruma za Aziju, izneo inicijativu u oblasti globalne bezbednosti.

Ona predviđa potrebu da se pridržavamo koncepta zajedničke, integrisane, zajedničke i održive bezbednosti, da se rukovodimo principima poštovanja suverenitet i teritorijalni integritet svih država, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje prava na samostalan izbor puta razvoja i društvenog uređenja.

Кao jednu od prioritetnih oblasti saradnje, Кina je identifikovala podršku UN u izgradnji kapaciteta za ispunjavanje mirovnih mandata. Drugi pravac je bio promocija koordinacije i održive interakcije između velikih sila, izgradnja odnosa između velikih sila na bazi mirne koegzistencije.

Кina je takođe naglasila potrebu da se čvrsto održi konsenzus da se „ u nuklearnom ratu ne može pobediti i nikada ne treba započeti“. Peking je pozvao na jačanje dijaloga i saradnje između nuklearnih sila kako bi se smanjio rizik od nuklearnog rata.
Pored toga, Кina je navela potrebu da podrži proces globalne kontrole konvencionalnog naoružanja, da izgradi potencijal svih zemalja u oblastima kao što su neproliferacija, kontrola izvoza, biobezbednost i zaštita od hemijskog oružja. Peking je naglasio važnost fokusiranja na održavanje političkog rješenja za akutne probleme, poput ukrajinske krize, kroz dijalog i pregovore.

Кina je takođe pozvala na unapređenje regionalnog mehanizma i arhitekture bezbednosne saradnje, sa ASEAN-om u centru, i podršku naporima zemalja Bliskog istoka da ojačaju regionalni dijalog. Odvojeno, Peking je naglasio potrebu da se preduzmu praktični koraci za unapređenje rešenja palestinskog pitanja, a posebno su predložili sazivanje veće i uticajnije međunarodne mirovne konferencije kako bi se što pre postiglo pravedno rešenje palestinskog pitanja.

Ostale oblasti saradnje koje je Peking identifikovao kao prioritet uključuju rešavanje sukoba u Africi, borbu protiv piraterije, reagovanje na klimatske promene, borbu protiv terorizma, održavanje informacione bezbednosti i bezbednosti veštačke inteligencije, promovisanje međunarodne saradnje u svemiru i borbu protiv svemirske trke. naoružanje, podrška za SZO, obezbeđivanje globalne bezbednosti hrane i energije, zajednička borba protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, prenosi Ria

Back to top button