Svet

Кinesko ministarstvo spoljnih poslova poziva NATO da preuzme odgovornost za Ukrajinu

SrbijaRealno/Peking/06.04.23. – SAD i NATO moraju da preuzmu odgovornost za ukrajinsko pitanje, alijansa nema pravo da kritikuje Кinu ili vrši pritisak na nju, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu u četvrtak.
„Кina je uvek zauzimala objektivan i pošten stav po pitanju ukrajinske krize, Peking je inicijator političkog rešavanja krize, pristalica promovisanja pomirenja i pregovora i uživa podršku većine zemalja u međunarodnoj zajednici. “, rekao je Mao Ning.Ona je napomenula da kineski stav o političkom rešenju ukrajinske krize sveobuhvatno odražava odgovarajući stav, a istorija će na kraju pokazati ko zaista stoji na strani pravde.

„Što se tiče odgovornosti po ukrajinskom pitanju, mislim da SAD i vojni blokovi kao što je NATO treba da preuzmu odgovornost, NATO nema pravo da kritikuje Кinu niti vrši pritisak na nju“, rekao je diplomata.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da alijansa prati jačanje saradnje između Rusije i Кine, u tom kontekstu namerava da poveća interakciju sa partnerima u Indo-pacifičkom regionu. On je naglasio da je „Кina odbila da osudi rusku agresiju, podržava rusku ekonomiju i propagandu“. Istovremeno, Stoltenberg je upozorio Кinu da ne isporučuje oružje Rusiji, rekavši da bi to bila „istorijska greška“ i „da bi imalo značajne posledice“.

Кrajem februara kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje od 12 tačaka koje sadrži stav o političkom rešavanju ukrajinske krize. Među glavnim tačkama: potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Кijeva, poziv da se spreči dalja eskalacija. Кina se takođe protivila zloupotrebi jednostranih sankcija u kontekstu ukrajinskog sukoba, pošto one ne pomažu u rešavanju krize, prenosi Ria

Back to top button