SvetTehnologija

Кinesko „veštačko sunce“ postiže prodor

SrbijaRealno/Hefei/13.04.23. – Eksperimentalni napredni superprovodni tokamak (EAST), ili kinesko „veštačko sunce“, postigao je u sredu stabilnu operaciju plazme u visokom zatvorenom stanju u trajanju od 403 sekunde, što je ključni korak ka razvoju fuzionog reaktora.

Proboj, ostvaren nakon više od 120.000 hitaca, uveliko je poboljšao prvobitni svetski rekord od 101 sekunde, koji je postavio EAST 2017. godine.

Кrajnji cilj EAST-a, koji se nalazi u Institutu za fiziku plazme pri Кineskoj akademiji nauka (ASIPP) u Hefeiju, je stvaranje nuklearne fuzije poput Sunca, koristeći supstance u izobilju u moru kako bi se obezbedio stalan tok čiste energije. Song Juntao, direktor ASIPP-a, rekao je za Sinhuu u ekskluzivnom intervjuu da glavni značaj ovog otkrića leži u režimu visoke zatvorenosti.

Temperatura i gustina čestica su u velikoj meri povećane tokom rada plazme sa visokim konfiniranjem, što će postaviti čvrstu osnovu za poboljšanje efikasnosti proizvodnje električne energije budućih fuzionih elektrana i smanjenje troškova, rekao je on.

Za razliku od fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta i prirodni gas, kojih ima u ograničenim količinama i imaju veliki uticaj na životnu sredinu, „veštačko sunce“ zahteva sirovine koje su gotovo neograničene na zemlji. Energija fuzije se smatra sigurnijom i čistijom, a samim tim i idealnom „krajnjom energijom“ za budućnost čovečanstva. Od svog rada 2006. godine, kineski dizajniran i razvijen EAST bio je otvorena testna platforma za kineske i međunarodne naučnike za sprovođenje eksperimenata i istraživanja vezanih za fuziju.

Trenutno je završen inženjerski dizajn budućeg kineskog fuzionog inženjerskog testnog reaktora (CFETR), koji se smatra sledećom generacijom „veštačkog sunca“, sa ciljem da se izgradi prvi demonstracioni reaktor fuzije na svetu, prenosi Sinhua

Back to top button