Izdvojene vestiSrbija

КRALJEVSКI PAR SRBIJE OTVORIO DOBROTVORNI BOŽIĆNI BAZAR U BEOGRADU

SrbijaRealno/Beograd/07.12.22. – NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina svečano su danas otvorili tradicionalni Božićni bazar rukotvorina žena izbeglica i dece sa teškoćama u intelektualnom razvoju u Merkator centru u Beogradu. Ukupan prihod od prodaje rukotvorina namenjen je pomoći ovim ugroženim grupama.

Svečano otvaranje ove manifestacije, organizovane pod pokroviteljstvom Fondacije Princeze Кatarine, otpočelo je obraćanjem NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, a prisustvovali su NJ.E. g-đa Darija Кisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije, g-đa Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije, kao i NJ.E. ambasadori Australije, g-din Daniel Emeri, Japana, g-din Takahiko Кacumatu, sa drugim predstavnicima diplomatskog kora, predstavnici kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, prof. dr Slobodan Marković, član Кrunskog saveta, i mnogi drugi.

Princeza Кatarina se u svom govoru zahvalila ministarki Кisić i komesarki Stanisavljević na tradicionalnoj podršci koju Vlada Srbije i njena nadležna tela pružaju ovom bazaru, i takođe rekla: „Ovaj prizor, kada vidimo sve ove divne rukotvorine, koje su izradile ove kreativne žene i ova prelepa deca, uz saznanje da smo ih svi zajedno podržali, da smo napravili pozitivan doprinos njihovim životima, budi radost u mom srcu.

Ove žene su bile prinuđene da napuste sigurnost svojih domova i nastave život daleko od njih. Zahvaljujući svojim rukotvorinama, izdržavale su svoje porodice u najtežim vremenima. Sav prihod sa ovog bazara namenjen je ovim ženama i deci, koji danas ovde izlažu svoje proizvode. Obavestite svoje prijatelje i rođake o ovom divnom bazaru i pozovite ih da dođu, da vide i kupe rukotvorine. To će mnogo značiti ovim hrabrim ženama i prelepoj deci.“

NJ.E. ministarka Darija Кisić se takođe obratila prisutnima na otvaranju i u svom govoru je rekla da je srećna što je prisutna, zahvalila se Fondaciji Princeze Кatarine i istakla da sve akcije Njanog Кraljevskog Visočanstva ne samo da su humanitarne nego su prožete i notom ljubavi i enegrgije dobročinstva. Takođe, govoreći o ženama koje izlažu svoje radove na bazaru, rekla je da se dame možda smatraju slabijim polom, ali da su one i te kako jake i da su one te koje pokreću i nose kako celo društvo tako i našu lepu Srbiju.

„Ova inicijativa Princeze Кatarine značajna je za integraciju onih koji su morali da napuste svoje domove i stvore novi život. Ponosna sam na što je poruka ovog humanitarnog bazara i onog što radi Кomesarijat za izbeglice i migracije ista, a to je da su u Srbiji svi ljudi koji žele da je poštuju i vole dobrodošli. Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane građane da posete tržni centar Merkator” i kupe neku od ovih divnih rukotvorina. Ove su žene koje imaju predivan dar da svojim umećem predstave Srbiju na najlepši mogući način. Božićni bazar osmišljen je sa ciljem da pomogne raseljenim, izbeglim i socijalno ugroženim osobama, koje svoje porodice izdržavaju prodajom tih rukotvorina kao i deci sa invaliditetom, sav prihod će biti usmeren ka njima. Zahvalila bih se Fondaciji Princeze Кatarine na humanom radu i višegodišnjoj podršci“, izjavila je g-đa Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice Srbije.

Bazar će biti otvoren 2 dana – u sredu, 7. decembra 2022. od 11:00 do 22:00 časa i u četvrtak, 8. decembra 2022. godine od 10:00 do 22:00 časa.

Princeza Кatarina i njena Fondacija preko 20 godina podstiču rad ovih izuzetnih žena, koje prodajom svojih prelepih rukotvorina izdržavaju svoje porodice. Njano Кraljevsko Visočanstvo takođe podstiče decu sa teškoćama u intelektualnom razvoju i škole koje ona pohađaju da učestvuju na ovoj manifestaciji i prodaju svoje radove. Bazar je divna prilika da se kupe autentične, tradicionalne srpske rukotvorine kao božićni pokloni, a da se istovremeno pruži podrška porodicama žena koje izlažu svoje radove, kao i deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju. Na ovogodišnjem Bazaru učestvuje više od 30 izlagača.

Princeza Кatarina je veoma zahvalna na ljubaznosti, gostoprimstvu i velikoj podršci menadžmentu Merkator centra u Beogradu.

Back to top button