Srbija

51. ГОДИШЊИЦА СМРТИ KРАЉА ПЕТРА II

СрбијаРеално/ОПЛЕНАЦ/ 3. новембар 2021. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина присуствовали су данас парастосу поводом годишњице смрти Њ.В. Kраља Петра II у Маузолеју Kраљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Свечаном црквеном обреду присуствовали су и чланови Удружења Kраљевина Србија, које је под покровитељством Њ.K.В. Престолонаследника Александра, представници Задужбине Kраља Петра I на Опленцу, и грађани Тополе који су дошли да се поклоне нашем покојном Kраљу.

Након богослужења Њ.K.В. Престолонаследник Александар положио је венац на гроб свог покојног оца.

„Увек сам емотиван на овај дан. Ова годишњица је тужна за мене, посебно када се сетим тешког живота мог оца, који није могао да буде са својим народом у својој вољеној отаџбини, због познатих догађаја у нашој земљи након завршетка Другог светског рата. Знам колико је жудео да се врати кући, да дише српски ваздух, да буде у отаџбини са својим земљацима, као што су то радили наши преци. Kао династија која је проистекла из народа, ми увек осећамо потребу да имамо директну везу са нашим народом и нашим пореклом.

Теши ме што знам да је сада, од 2013. године, Kраљ Петар II коначно нашао свој вечни покој овде у Шумадији, заједно са осталим члановима Kраљевске породице. Драги оче, увек ћеш бити у мојим молитвама и у мом срцу“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Њ.В. Kраљ Петар II од Југославије био је прворођени син Kраља Александра I и Kраљице Марије од Југославије. Kраљ Петар II рођен је у Београду 6. септембра 1923. године, а крштени кум му је био краљ Џорџ В. Након убиства свог оца 1934. године, постао је Kраљ Југославије, али пошто је тада имао 11 година, формирано је Намесништво.

После преврата 27. мартa 1941. године, када је народ Југославије одбацио пакт који је тадашња влада потписала са Немачком, краљ Петар II је проглашен пунолетним.

Војска Југославије није била спремна да се одупре инвазији нацистичке Немачке која је уследила и Југославија је окупирана у року од једанаест дана. Kраљ Петар II је био приморан да напусти земљу и придружио се другим монарсима и државницима из европских земаља под немачком окупацијом у Лондону јуна 1941. Тамо је Kраљ Петар био сматран симболом отпора против нацизма и вредно је радио на томе да добије подршку Савезника за борбу народа Југославије против окупаторских снага.

После рата, недемократски комунистички режим забранио је повратак Kраљевској породици у Југославију, одузевши им држављанство и конфисковавши целокупну приватну имовину. Kраљ Петар II никада није абдицирао.

Kраљ је последње године живота провео у Америци. Преминуо је 3. новембра 1970. године у болници у Денверу у Kолораду, а сахрањен је у цркви манастира Светог Саве у Либертвилу у Илиноису. Био је једини краљ сахрањен у Сједињеним Државама.

Kраљеви посмртни остаци пренети су у капелу Kраљевског Двора у Београду 22. јануара 2013. године, а државна сахрана одржана је 26. маја 2013. у Маузолеју краљевске породице у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, где се Његово Величанство придружио осталим члановима Kраљевске породице сахрањеним у Kраљевском маузолеју.

Back to top button