Društvo

80 година од битке на Кадињачи: Да се не заборави подвиг и жртва палих родољуба

СрбијаРеално/УЖИЦЕ/29.11 – Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и изасланик председника Србије Александдра Вучића проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводила је данас државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом 80 година од битке на Кадињачи, поручивши да подвиг и жртва палих родољуба на Кадињачи никада не смеју бити заборављени.

„Данас стојимо на месту из којег извире храброст, гордост, пожртвованост, а пре свега родољубље. Данас одајемо пошту херојима са Кадињаче, који су у Другом светском рату дали животе за своју отаџбину, да бисмо ми данас живели у миру и слободи“, истакла је Кисић Тепавчевић и додала да су на данашњи дан 1941. године, у борби против немачких трупа, странице историје животима исписали борци Ужичког радничког батаљона, састављеног из пушкарске, кројачко-обућарске, пекарске, ткачке и железничке чете.

Према њеним речима, историја је још једном имала прилику да забележи истинско пожртвовање радника, сељака, а пре свега родољуба. „Пре 80 година овај крај је доживео велике слободарске тренутке и велика страдања – седиште прве слободне територије на подручју окупиране Европе у Другом светском рату, али и место великих жртава за слободу у борби против фашизма“, рекла је Кисић Тепавчевић, која је и председница владиног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Фото: Ђорђе Костић

Кисић Тепавчевић је истакла да су прошлост и историја важан део нашег идентитета и да, достојни својих храбрих предака, треба још истрајније да се боримо за Србију и да градимо земљу равноправних и поносних грађана. „Са осећањем истинског личног поноса позивам вас да никада не заборавимо њихов подвиг и жртву. Останимо привржени њиховим идеалима слободе, независности и равноправности – неразрушивим темељима напретка снажне, напредне, економски јаке Србије“, поручила је Кисић Тепавчевић.

Министарка је у Спомен књигу уписала: „Јунаци са Кадињаче, нека вам је вечна слава и хвала. Захваљујући вашем херојству, ми данас живимо у слободи и миру. Живела Србија!“.

Венце су у оквиру Спомен-комлекса „Кадињача“ положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелница Ужица Јелена Раковић, представници СУБНОР-а Србије, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани. Oрганизатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Ужицом и Народним музејом у Ужицу.

Back to top button