Svet

Москва сматра да су оптужбе Запада за агресију неосноване

СрбијаРеално/Москва/26.02.22. – Русија сматра да су оптужбе за агресију са стране Запада неосноване у условима када земље НАТО-а не теже јачању безбедности у Европи, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„У условима непоколебљивости земаља НАТО-а и њиховог недостатка тежње да заиста унапреде безбедност у Европи по принципу једнаке и недељиве безбедности, сматрамо неоснованим њихове покушаје да нас оптуже за агресију“, наводи се у њеном званичном коментару у суботу. након резултата самита Северноатлантског пакта.

У саопштењу се наводи да пре него што сматра Москву одговорном за своје акције у Украјини, алијанса треба да преузме одговорност за своје „војне подухвате“ и неактивност и равнодушност у ситуацији у Донбасу. „Осам година западне земље су равнодушно посматрале убиство и злостављање хиљада цивила на југоистоку Украјине“, истиче се у коментару.

Руско министарство спољних послова је саопштило да САД и њихови савезници нису заинтересовани за постављање украјинске кризе јер НАТО и даље планира да настави да испоручује оружје Украјини.

„Русија се покушава оптужити за вишеструко кршење Оснивачког акта Русија-НАТО из 1997. године. Напротив, алијанса повећава свој контингент и инфраструктуру у близини наших граница. Она спроводи војну колонизацију наших суседних земаља, користећи њихове ресурсе за развој. Не можемо занемарити овај курс ка конфронтацији у односу на нашу земљу, посебно када наши кључни проблеми у сфери безбедности остају без одговора“, наводи се у саопштењу.

Међутим, покушаји Москве да одржи дијалог о безбедносним гаранцијама нису наишли на разумевање од стране НАТО-а. „Покушаје Русије да започне дијалог о безбедносним гаранцијама за нашу земљу, да ојача одбрамбене способности на сопственој територији, алијанса доживљава као агресивно понашање“, наводи се у коментару. Преноси Тасс

Back to top button