Svet

Vojska SAD oborila četvrti leteći objekat iznad vazdušnog prostora S. Amerike

SrbijaRealno/Vašington/13.02.23. – Američka vojska je oborila je danas iznad jezera Huron u saveznoj državi Mičigenu četvrti leteći objekat iznad severnoameričkog vazdušnog prostora za u poslednjih nedelju dana, saopštila je guvernerka te države Grečen Vitmer.

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći koji su oborili američki i kanadski borbeni avioni u isto toliko dana, počevši od plovila veličine malog automobila u petak na obali Aljaske, nakon čega je u subotu oboren leteći objekat iznad Jukona u Kanadi. Veliki balon za koji je Peking priznao da pripada Kini oboren je kod obala Južne Karoline. Neposredno pre nego što su se pojavile vesti o intervenciji na jezeru Huron, demokratska poslanica Kongresa iz Mičigena Elisa Slotkin otkrila je da je čula od američkog ministarstva odbrane da američka vojska „izuzetno pažljivo prati“ kretanja u toj oblasti, piše Gardijan.

Ranije danas Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) ograničila je civilni vazdušni saobraćaj iznad jezera Mičigen, pošto je bilo lokalnih izveštaja o vojnim avionima u toj oblasti, ali ih je nakon kratkog vremena ukinula tu meru. FAA nije saopštila zašto je uvela ograničenja. Ovog vikenda FAA je zabranila letove i iznad države Montana, kao odgovor na pojavu neidentifikovanog letećeg objekta. Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je danas za televiziju Ej-Bi-Si da američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni. Šumer je dodao da su oboreni objekti bili mnogo manji nego balon koji je 4. februara oboren iznad Atlantika blizu obala Južne Karoline.

Back to top button