Svet

Кijev ne očekuje promenu situacije na frontu posle nabavke poljskih MiG-ova 29

SrbijaRealno/Moskva/16.03.23. – Avioni MiG-29 sovjetskog tipa, koje je Poljska obećala da će prebaciti Ukrajini, neće pomoći da se radikalno promeni situacija na frontu i ojačaju položaji trupa, rekao je savetnik komande Vazduhoplovstva (VS) Jurij Ignat. ukrajinskih trupa.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u utorak rekao da bi njegova zemlja mogla da preda MiG-29 Кijevu za četiri do šest nedelja.

“Oni su prošli neke nadogradnje kako bi bili u skladu sa standardima NATO-a. Ovo je lučka oprema – GPS navigator, sistem komunikacije, sistem “prijatelj ili neprijatelj”. To je sve, ova letelica ostaje sovjetska, bez obzira kako “On nikada nije bio tamo. Malo je verovatno da će doneti neke posebne promene na frontu. Da bismo stekli nadmoć u vazduhu, potrebni su nam višenamenski savremeni avioni”, rekao je Ignat u eteru TV kanala Rada. Ranije je poljski premijer rekao da je Poljska spremna da Ukrajini isporučuje borbene avione MiG-29 samo u koaliciji sa zemljama NATO-a. Pre toga, poljske vlasti su obavestile da su u Ukrajinu već prebacile rezervne delove za MiG-29, prenosi Ria

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Back to top button