Region

Абазовић: “Анти-мафија” закон усмерен против имовине која нема порекло или је стечена незаконито

СрбијаРеално/ЦРНА ГОРА/18.11. – Сви који су стицали новац крималним активностима, шверцовањем дувана, наркотика, злоупотребом државних ресурса и добара морају да обештете државу. Без тога правда у Црној Гори је немогућа. У том смислу, ми имамо сет анти-мафија закона, указао је Абазовић на Округлом столу на тему „Предлог закона о измјенама и допунама Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном ђелатношћу“.

Абазовић је навео да је најважније било да се поведе рачуна о томе да законско рјешење буде оптимало, да одговара условима у Црној Гори и буде примјењиво рјешење у нашим законским и институционалним оквирима, истичући да само координисаном акцијом државних институција “анти-мафија” закону могу да профункционишу.

,,Овог Закона не треба нико да се плаши. Свако ко је добронамјеран и ко жели да правда профункционише не треба да има зебњу. Он је усмјерен само против имовине која нема своје поријекло и која је стечена незаконито. Морамо стати у ред држава које желе да дистрибуцију правде чине много квалитетнијом”, истакао је Абазовић.

Абазовић је истакао да новац стекао на поштен начин и у складу са законом треба да се зна и да се поздраве као добри и способни за друштво.

,,Пред нама је један од најважнијих законских текстова када је борба против криминала и корупције у питању. Ово је закон којег ради пуне ефикасности морају пратити рано покретање финансијских истрага и умрежен, координисан систем са јасним циљем да се дође до резултата”, нагласио је у уводном обраћању министар унутрашњих послова и координатор Министарства правде Сергеј Секуловић.

Министар Секуловић је истакао да црногорски Парламент треба што прије да усвоји Закон о измјенама и допунама Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном ђелатношћу, како би се што прије кренуло са примјеном, истичући да од примјене, односно органа који ће спроводити овај закон, зависи судбина Црне Горе, како на унутрашњем, тако и на међународном плану.

Државни секретар Министарства правде, људских и мањинских права, Борис Марић, позвао је присутне али и сву стручну јавност да, иако је формално завршена јавна расправа, своје сугестије и коментаре доставе до краја идуће неђеље. Сви коментари који су се чули данас на округлом столу, биће пажљиво разматрани од стране Министарства и Радне групе, јер вјерујемо да су исти дати са добром намјером, као и да законски текст дође пред Владу односно Парламент, као најбоље рјешење које ова држава може понудити.

,,Примјена закона умногоме зависи од сарадње државних органа. То мора бити координисана акција”, истакао је савјетник потпредсједника Владе за правна питања Иво Шоћ.

Говорећи о намјерама и изазовима приликом писања Предлога закона о измјенама и допунама Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном ђелатношћу, Шоћ је навео да је његово усвајање прва фаза, док је кључна фаза његова примјена. Шоћ је истакао да је посљедња фаза примјене Закона управљање заплијењеном имовином и да ће се у наредном периоду радити на унапређењу тог комплексног процеса.

Back to top button