Region

Abazović sa predsjednikom Azerbejdžana Alijevim: Crna Gora zainteresovana za dovođenje prirodnog gasa u Luku Bar

SrbijaRealno/PODGORICA/19.01.23. – Tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sastao se sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.

Na samom početku sagovornici su konstatovali da su odnosi između dvije države prijateljski i dobri, zasnovani prije svega na intenzivnoj ekonomskoj saradnji i sa tendencijom intenziviranja političkog dijaloga, kao i unapređenja bilateralne saradnje u svim segmentima od obostranog značaja.

Abazović je naglasio da Crna Gora želi dalje unapređenje sveukupnih odnosa sa Azerbejdžanom, naročito kada je u pitanju infrastruktura, direktne strane investicije i energetika, koji bi trebalo da se osnaže potpisivanjem sporazuma u oblasti energetike. 

Premijer je pozdravio nedavno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Azerbejdžana i Evropske komisije, kojim se namjerava da Azerbejdžan udvostruči isporuke gasa Evropi do 2027. godine, čija je trasa planirana i preko Crne Gore.

U tom kontekstu, predsjednik Vlade Abazović je ocijenio da će realizacija projekta Jadransko-jonskog gasovoda dati veliki doprinos stabilnosti i diversifikaciji energetskih izvora, dodajući da će Crna Gora sa susjednim zemljama, kroz razvoj ovoj projekta, biti svojevrsni most između Kaspijskog regiona i Zapadne Evrope.

Abazović je naglasio da je Crna Gora, nakon energetske krize koja je pogodila Evropu, zainteresovana za dovođenje prirodnog gasa u Luku Bar.

Back to top button