Politika

Абот: За коначан договор између Београда и Приштине неопходан компромис

СрбијаРеално/ПРИШТИНА/3.12 – И Београд и Приштина морају да се укључе у процес дијалога у доброј намери, а део тога је и признање да је компромис, а не уступак, неопходан за постизање коначног споразума који задовољава обе стране и њихове грађане, изјавио је данас амбасадор Велике Британије у Приштини Николас Абот.

У интервјуу за приштински „Телеграфи“, он је рекао да и јавна и политичка сфера то морају да схвате и прихвате.

Велика Британија наставља да подржава нормализацију односа између Београда и Приштине кроз дијалог који се води под покровитељством ЕУ и наш нови специјални изасланик за Западни Балкан, сер Стјуарт Пич, радиће на подршци овом процесу, истакао је Абот, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Британија подржава дијалог јер сматра да је у интересу грађана обе стране да се постигне споразум који ће омогућити Београду и Приштини да се у потпуности интегришу у међународну заједницу, решавају питања из прошлости и граде бољу будућност.

„То је од кључног значаја за безбедност Западног Балкана у целини“, нагласио је Абот и додао да ће Велика Биртанија подржати сваки споразум који користи грађанима свих заједница на Косову и Србији и гарантује њихову безбедност.

„Међутим, недавни спор напредак у преговорима и имплементацији постојећих обавеза је забрињавајући“, истакао је он.

Забринут сам и због реторике коју су користили представници обе стране пре и после дијалога, навео је Абот.

„Тиме се затвара простор за преговоре и ограничава потенцијал за промене“, казао је он.

Абот је истакао да Лондон и Приштина остају веома блиски савезници са јачањем њихових односа.

„Наравно, увек ћемо имати посебну везу као резултат улоге коју је Велика Британија имала 1999. године, али наше пријатељство има више од тог наслеђа“, казао јеАбот.

Back to top button