Srbija

Адмирал Бурк: Србија цењен и важан партнер НАТО

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Италијански бригадни генерал Антонело Месенио Занити преузео је данас дужност шефа НАТО војне канцеларије за везу у Београду од италијанског бригадног генерала Томаза Виталеа.

Церемонији примопредаје дужности у Дому Војске Србије присуствовали су министар одбране Небојша Стефановић, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Савезничке команде здружених снага у Напуљу адмирал Роберт Бурк, бројни амбасадори и дипломатски изасланици одбране акредитовани у Београду.

Командант здружених снага у Напољу адмирал Роберт Бурк нагласио је да је Србија цењен и важан партнер НАТО.

“Пре 15 година, када је ваша земља приступила програму Партнерство за мир, почело је наше узајамно корисно партнерство, уз истовремено ширење области наше сарадње, али и потпуно поштовање прокламоване политике војне неутралности Србије. У том смислу, значајно је истаћи да Србија одлучује о обиму и динамици сарадње са НАТО, у складу са својим потребама и приоритетима”, изјавио је адмирал Бурк.

Србија, како је подсетио, сарађује са Алијансом на многим нивоима, укључујући политички, војни и научни.

Он је истакао да је НАТО у потпуности посвећен стабилности, безбедности и сарадњи на Западном Балкану, и да Србија игра важну улогу у стабилности региона, који је од стратешке важности за Алијансу.

“Ми такође верујемо да је сарадња НАТО и Србије од директног значаја за грађане Србије, за мирну и стабилну будућност ваше земље, као и за шири регион Западног Балкана”, изјавио је Бурк.

Командант здружених снага у Напољу навео је да је НАТО војна канцеларија у Београду, од приступања Србије програму Партнерство за мир 2006. године, “опипљив доказ трајне посвећености НАТО обострано корисном партнерству НАТО и Србије“.

Према његовим речима, НАТО канцеларија у Београду наставља да пружа подршку институцијама у Србији на спровођењу реформи сектора одбране, као и помоћ напорима НАТО у Србији у области јавне дипломатије и политичког дијалога.

Фото: Танјуг

Министар одбране Небојша Стефановић подсетио је да је сарадња са Канцеларијом на чијем челу је био бригадни генерал Томазо Витале неоспорно у функцији развоја што квалитетније сарадње Србије са Алиајнсом.

Према речима министра, генерал Витале је искреним приступом дао велики допринос и значај у изградњи поверења, што, како је нагласо, имајући у виду историју није било лак задатак.

Изразио је очеквање да ће сарадња са новим шефом Канцеларије у Београду без обира на бројне изазове донети бројна решења, да ће генерал Занити добити слику која караткерише наш регион.

Министар је апострофирао значај дијалога као јединог начина за изгрдању сигурног окружена у којем живио.

Стефановић је подсетио и на успешну сарадњу са Кфором који је кључни фактор безбедности на КиМ и изразио уверење да ће статусно неутрална мисија бити настављена а сарадња са Војском Србије интензивирана.

Министар је подсетио на 15 година дугу сарадњу у Партерству за мир коа је показала да је Србија поуздан партнер.

Он је изразио уверење да ће искрен дијалог бити настављен, као и интензивна сарадња, почевиши од заједничких војних вежби битних за јачање међусобних односа и оперативних способности Војске Србије.

Досадашњи шеф НАТО канцеларије за везу у Београду бригадни генерал Томазо Витале пожелео је мир, стабилност и просперитет, уз успешно партнерство са НАТО, као и у оквиру европске породице, којој, како је нагласио, “Србија несумњиво припада”.

Витале који данас завршава и четири деценије дугу војну каријеру, поздравио је адмирала Бурка, министра Стефановића и генерала Мојсиловића, којима се, као и свим грађанима Србије, захвалио на гостопримству.

Нови шеф НАТО канцеларије, бригадни генерал Антонело Месенио Занити истакао је значај Канцеларије у унапређењу сарадње и дијалога НАТО и Србије.

“Уверен сам да ће напори Канцеларије да подржи развој наше сарадње у војном, цивилном, научном и дипломатском домену бити од користи за јачање процеса стабилизације региона”, изјавио је Занити.

Back to top button