Društvo

Ако је омикрон сој отпоран на вакцине, нове спремне за 100 дана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/27.11 – Компанија “Новавакс” је саопштила да већ ради на вакцини против ковидa-19 засновану на познатој генетској секвенци Б.1.1.529 као и да ће вакцина бити спремна за почетак тестирања и производње у наредних неколико недеља.

Произвођачи вакцина уверени су да ће моћи брзо да прилагоде своје вакцине ако се варијанта под називом омикрон прошири.

Нови сој – раније познат као Б.1.1.529 – карактеришу неке мутације које сугеришу да доноси повећан ризик од поновне инфекције.

Постоје и страхови да би та варијанта могла бити отпорнија на вакцине које су сада распрострањене широм света, пише РТС.

“Фајзер” и “Бионтек” очекују “да ће моћи да развију и произведу прилагођену вакцину против те варијанте за отприлике 100 дана”.

“Модерна” је саопштила да је унапредила “свеобухватну стратегију за предвиђање нових забрињавајућих варијанти” од почетка 2021. – укључујући три нивоа одговора ако имунитет који нуди њихова вакцина ослаби.

“Новавакс” је саопштио да је већ почео да ствара вакцину против ковид-19 засновану на познатој генетској секвенци Б.1.1.529 “и да ће бити спремна за почетак тестирања и производњу у наредних неколико недеља”.

Нови сој је први пут откривен у Јужној Африци, а бројне земље, укључујући Велику Британију, Аустралију и САД ограничавају путовања из више јужноафричких земаља.

Један од водећих епидемиолога у Јужној Африци, Салим Абдоол Карим, рекао је за Скај њуз да је за очекивати да је нови сој ковида већ присутан у европским земљама укључујући и Велику Британију.

У Белгији је потврђен први случај новог соја коронавируса откривеног у јужној Африци. То је први потврђени случај новог вируса у Европи, саопштиле су белгијске здравствене власти.

Светска здравствена организација означила је у петак Б.1.1.529 као “забрињавајућу варијанту”, што значи да је сада званично добила име “омикрон”, по слову из грчког алфабета.

Back to top button