Izdvojene vestiPolitika

Aleksandar Karađorđević: Srbima onemogućeno pravo na život

SrbijaRealno/BEOGRAD/23.01.23. – Povodom konstantnih novih napada snaga tzv. Кosova na Srbe koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, princ Aleksandar Karađorđević danas je saopštio da je Srbima onemogućeno pravo na život i da je to nešto što se ne sme tolerisati.

”Sa velikom tugom i uznemirenošću sam primio vest da su Srbi koji u izuzetno teškim uslovima žive na Кosovu i Metohiji, ponovo na udaru brutalnosti i nasilja od strane institucija takozvane „države Кosovo“. I nije reč samo o napadima, od kojih se poslednji dogodio danas, već i o stalnom ignorisanju neophodnosti i obaveze obezbeđivanja osnovnih, fundamentalnih uslova koji bi omogućili Srbima da imaju normalan život u miru”, poručio je Aleksandar u saopštenju. Podsetio je da su danas snage ROSU pucale na automobil sa dvojicom Srba, da su u nedelju Albanci napali petnaestogodišnjeg dečaka, a da je pre nekoliko nedelja, na Badnji dan, napadnuto nekoliko srpskih mladića koji su samo želeli da ispoštuju tradiciju i običaje srpskog naroda za veliki praznik. ‘

‘Svaki pristojan čovek na svetu mora da se zapita – da li Srbi na Кosovu imaju pravo na život?”, poručio je on. Dodao je da ”ne možemo da ostanemo nemi na žrtve našeg naroda koji pokušava da živi na svojim vekovnim ognjištima”.

”Oni žele samo ono što svaka osoba na ovom svetu zaslužuje – priliku da vode normalan, miran život na mestu gde su njihovi preci živeli vekovima. A ovo osnovno ljudsko pravo je Srbima na Кosovu stalno ugroženo od strane institucija u Prištini.

Mnogo puta sam u prethodnom periodu posetio Кosovo i Metohiju i video bol našeg naroda. To je nešto što se ne sme tolerisati. Niko ne može niti sme da ćuti kada životi i dobrobit naših ljudi iznova i iznova bivaju ugroženi”, poručio je Aleksandar Karađorđević.

Back to top button