Srbija

Амбасада Израела поводом Хануке дарује крофне Црвеном крсту

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Амбасада Израела поводом обележавања празника Ханука дарује више од 10.000 крофни свим грађанима који своје оброке добијају у народним кухињама Црвеног крста.

Крофне ће поводом празника слободе и светлости бити подељене у 11 градова Србије а у сарадњи са компанијом “Књаз Милош” грађани ће уз посластицу добити и напитке, саопштила је амбасада Израела.

“Надамо се да ће овај празнични гест амбасаде Израела, унети светлост Хануке у бројне домове широм Србије, у Суботици, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Крагујевцу, Смедереву, Аранђеловцу, Сомбору, Шапцу, Старој Пазови и Новом Саду у ово тешко време пандемије корона вируса”, рекао је амбасадор Израела Јахел Вилан.

Подсетио је да су поводом Хануке 2020. године крофне даровали центрима за бригу о деци, старима и особама са инвалидитетом у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Новом Пазару и рекао да би овакво обележивање Хануке могло да постане традиција.

“Ханука је породични празник. Она је симбол наде и вере у боље сутра, а то је оно чему се сви овог тренутка надамо и чему тежимо”, истакао је Вилан и пожелео најлепше жеље грађанима Србије за предстојеће новогодишње и божићне празнике.

Осмодневни празник Ханука, који ове године траје од 28. новембра до 6. децембра, слави победу Јевреја Макабејаца над селеукидском војском и поновно освећење храма у Јерусалиму 165. године пре нове ере.

Према легенди, уља за свећњак је било мало за поново уређење Храма, али оно је горело осам пута дуже, осам дана, колико се празнује Ханука као “симбол чуда, наде и светлости”.

Централни чин прославе је паљење свећа на ханукији, свећњаку са осам главних и једним помоћним краком, а традиционална храна за Хануку је она пржена и припремљена са доста уља, због чега су крофне главни и омиљени специјалитет.

Back to top button