Izdvojene vestiSrbija

Ambasada SAD: Izbori u skladu sa ustavom, žalimo što nisu učestvovale sve stranke

SrbijaRealno/Priština/24.04.23. – Ambasada SAD u Prištini saopštila je da je stav SAD da su izbori u četiri opštine na severu KiM održani u nedelju u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtevima tzv. Kosova i izrazila žaljenje što sve stranke nisu iskoristile “svoje demokratsko pravo” da učestvuju na izborima.

“Nastavićemo da sarađujemo sa svim relevantnim stranama o narednim koracima”, poručila je ambasada u saopštenju objavljenom na svom sajtu i ponovo ukazala na važnost i posvećenost SAD punoj primeni Ohridskog sporazuma. Kako se dodaje u saopštenju, SAD podržavaju, kako navode, “raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju na Kosovu i izbore koji su u njenoj suštini”.

“Žao nam je što sve stranke nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju na izborima. Učešće na izborima pomaže da se osigura da lideri predstavljaju stanovništvo kome služe. Glasanje je suštinska sloboda demokratskih društava”, navodi se u saopštenju. U saopštenju se dodaje da SAD prepoznaju, kako tvrde, napore izbornih zvaničnika iz Prištine da biračka mesta stave na raspolaganje građanima koji žele da ostvare svoje pravo glasa, uz svođenje na minimum mogućih tenzija. Ujedno izražavaju zahvalnost na, kako ocenjuju, profesionalizamu kosovskoj policiji, Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i KFOR-u u obezbeđivanju bezbednog okruženja za izbore.

Back to top button