Srbija

Амбасадор Египта: Јачати сарадњу са филмским ствараоцима Србије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11 – Амбасадор Египта у Београду, Амр Алгувејли, данас је на састанку поводом отварања Међународног филмског фестивала у Каиру разговарао о јачању билатералне сарадње са редитељима, критичарима и директорима српских филмских центара.

Амбасадор Алгувејли приредио је радни ручак којем су присуствовали редитељи, филмски критичари, директори Филмског центра Србије и Југословенске кинотеке, поводом вечерашњег отварања 43. Међународног филмског фестивала у Каиру, који ће трајати до 5. децембра, саопштено је из египатске амбасаде.
Истакао је да су на састанку најављени финализирање Меморандума о разумевању између Националног филмског центра у Каиру и Филмског центра Србије, организација Недеље египатског филма у Југословенској кинотеци, приказивање египатских филмова на Међународном филмском фестивалу (ФЕСТ) наредног фебруара, те оквири за заједничке продукције, имајући у виду регионални допринос филмских индустрија двеју земаља.

Са своје стране, учесници састанка су изразили захвалност на позиву за редитеља Емира Кустурицу да по први пут председава жирију фестивала у Каиру, а филмски критичар Дубравка Лакић је посебно истакла задовољство што ће модерирати његов мастерцлаш на тему освајања Златне палме на филмском фестивалу у Кану.

Амбасадор Египта у Београду упознао је присутне из света филма у Србији о досадашњим напорима да се ова индустрија промовише у Египту, истакавши отварање Вишег института за кинематографију на Академији уметности, првој такве врсте у арапском региону и напредним технолошким системима са једне стране, као и отпочете активности Града уметности и културе у Новој административној престоници, са друге стране. Амбасадор Алгувејли је представио Међународни филмски фестивал у Каиру као први међународни фестивал у арапском свету, основан 1976. године.

Back to top button