Izdvojene vestiSvet

Амбасадори ЕУ одобрили санкције Русији, Доњецку и Лугањску

СрбијаРеално/БЕИСЕЛ/23.02.22. – Амбасадори држава чланица ЕУ одобрили су данас први пакет санкција против Русије и области Доњецк и Луганск, након што је пакет санкција у уторак одобрио и Савет министара спољних послова.

Амбасадори су покренули писани поступак с роком данас до 15 сати, с којим ће одлука бити коначно усвојена, објавило је француско председништво Саветом ЕУ, преноси Хина.

Санкције би требало да ступе на снагу данас поподне након што буду објављене у службеном гласнику ЕУ, објашњавају у Бриселу.

Пакет санкција против 351 представника руске Думе и 27 појединаца и ентитета умешаних у “незаконито признање отцепљних украјинских региона” односно оних који су их финасирали, имали улогу у инвазији и дестабилизацији и водили рат дезинформацијама против Украјине, укључујући и трговинске санкције против Доњецка и Луганска, данас се опет нашао пред амбасадорима земља чланица који су дали “зелено светло” на финални текст.

Након тога следи изјашњавање земаља чланица “писаном процедуром” које би требало да се оконча до 15 часова, након чега усвојени докумет о пакету санкције иде на објављивање у ЕУ службеном гласнику.

ЕУ званичници наглашавају да су у овом случају, који карактеришу као наставак подривања украјинског суверенитета и територијалног интегритета од стране Русије” и као “кршење међународног права”, деловали брзо и јединствено на усвајању снакција које ће “заболети Русију”.

У Бриселу додају и да је у питању први пакет снакција, а да су ЕУ и њени међунарони партнери спремни за увођење нових мера против Моксве у зависности од развоја ситуације на терену.

Back to top button