Politika

Амбасадорка Јоксимовић: У Великој Британији трећу дозу дневно прими 830.000 људи

СрбијаРеално/ЛОНДОН/20.12 – Амбасадорка Србије у Лондону Александра Јоксимовић изјавила је данас да Велика Британија сваки дан бележи нови рекорд у броју позитивних на корона вирус – последњи је 93.045 у једном дану, што је више него у време најснажнијег таласа када је земља била у потпуном локдауну, али на срећу не и број умрлих.

„Број преминулих дневно не расте преко 100, што је неупоредиво мање него у време највеће кризе када их је било више од 1.500 у дану“, рекла је Јоксимовић за Тањуг и нагласила да од омикрнон соја дневно премине 12 људи.

Додала је и да су хоспитализовани углавном они заражени делта вирусом, а не омикроном.

Подсетила је да су мере пооштрене, али да је земља далеко од сваке врсте локдауна.

„У овом тренукту је препорука да се ради од куће. Поново су постале обавезне маске у затвореним просторима и постоје ковид пропуснице за велике спортске догађаје и ноћне клубове“, рекла је Јоксимовић.

Она је подсетила да је већ отказано неколико кола премијер лиге, да утакмице нису одржане у недељу.

У Британији, према њеним речима, што се тиче нове варијанте – омиркон вируса постоје подељена мисљења о ефикасности вакицне на нови сој вируса, али је закључак да се што већи број грађана у што краћем броју вакцинише треци пут.

„У овом тренутку неоходна је трећа доза после три месеца од претходне две, а број вакцинисаних бележи рекордне бројеве преко 900.000 у једном дану, од чега је 830.000 оних који примају трећу дозу, а за шта се исклучиво користе Модерна и Фајзер“, навела је Јоксимовић.

Према њеним речима, у ЈАР одакле вирус потиче, закључак је да су симптми нешто блажи и да вакцине делују, док су Британији мишљења подељена, јер је сувише кратак период да би се дошло до закључака.

Подсетила је да је увођење нових мера изазвало и одређену врсту политичких турбуленција.

Приликом изгласавања мера око 100 посланика владајуће станке није било за пооштравање мера и одлука је изгласана уз помоћ опозиционе Лабуристичке странке, навела је Јоксимовић.

Према њеним речима, градоначелник Лондона Садик Кан сматра да је ситуација у Лондону драматична и да би мере морале додатно да се поостре.

Док је, како је додала, једно од образложења министра за брегзит поводом оставке и то да се не слаже са поостравањем мера, а исто мишљење дели и мистар финансија.

Подсетила је да већ постоји потенцијална најава да ће после Божића мере бити пооштрене, али да се још не зна на који начин и да се претпоставља да би могле да се односе на забрану окупљања у затвореним просторијама.

Додала је да су Немачка и Француска забринуте због ситуације у Великој Британији донеле рестриктивне мере на путовање у ту земљу. У Лондону где живи скоро девет милиона становника, како каже, живот се одвија као пре пандемије и да ако изађете на улицу не можете приметити ништа неубичајено у односу на време пре избијања пандемије.

Back to top button