Srbija

Амбасадорка Шведске: Медији су кисеоник демократије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28. 11 – Амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид изразила је уверење да би у Србији требало да заживи независна и “живахна” медијска сцена и оценила да су медији кисеоник сваке демократије.

“Поздрављамо рад на новој медијској стратегији у Србији која ће у себи објединити гледишта различитих носилаца интереса”, предочила је амбасадорка у интевјуу за недељно издање Политике.

Она је рекла да Шведска жели да се у Србији унапреди и животна средина, развија економија, да се подигне квалитет живота свих грађана, али и да Србија једнога дана постане пуноправна чланица ЕУ.

“Подршка коју су ЕУ и Шведска до сада пружале није била довољно видљива. Од наредне године Србији се додељује 13 милиона евра годишње у периоду од наредних седам година, а фокус је углавном исти као и раније”, рекла је Бен Давидова, преноси Тањуг.

Амбасадорка Шведске је подсетила да је Шведска од 2000. године подржала Србију са више од 200 милиона евра, што је чини трећим највећим донатором, раме уз раме са САД и Немачком.

Она је оценила да Србија и Шведска имају снажне везе између осталог и због тога што један одсто шведског становништва чине људи који су пореклом из Србије.

“Шведска већ дуго подржава Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ. Имамо развојну сарадњу и новац наших пореских обвезника дајемо на управљање властима у Србији с циљем да помогнемо да ојачају демократија и владавина права”, предочила је амбасадорка Аника Бен Давид.

Она је подсетила да у Србији послује више од 100 шведских компанија које запошљавају око 10.000 људи.

Према њеним речима, влада Шведске и шведска индустрија сарађују с циљем развоја платформе за чист бизнис, односно заједнички се боре против корупције, загађивача околине и спроводе заједничке активности против предузећа која нису посвећена друштвеној одговорности.

“Наши порески обвезници сматрају да је пожељно подржати младе демократије. Влада је предана овом циљу и сматра да је Србији место у ЕУ. Због тога инвестирамо оволико новца и наставићемо да се фокусирамо на јачање демократије, владавине права, слободе медија, економског напретка и све то у зеленијој Србији са чистијим ваздухом”, поручила је амбасадорка Шведске у Београду Аника Бен Давид.

Back to top button