Svet

Američki general: Ukrajina će teško ove godine proterati sve ruske trupe

SrbijaRealno/Frankfurt/20.01.23. – Američki general Džordž Braun izjavio je danas na samitu vojnih čelnika NATO-a i država saveznika u vojnoj bazi SAD u Nemačkoj, Ramštajn, da će Ukrajina ove godine teško proterati ruske trupe sa svoje teritorije, a Nemačka je iznela stav da će brzo preduzeti potrebne korake kako bi omogućila saveznicima da prebaci nemački borbeni tenk u Ukrajinu ako o tome dođe do konsenzusa među saveznicima.

“Sa vojnog stanovišta, ove godine će biti jako teško da Ukrajina protera sve ruske snage iz okupiranih delova teritorije“, rekao je Braun, prenosi Rojters. Sekretar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je da pored toga što je od suštinske važnosti bilo da se Ukrajini isporuče oprema i izvrši potrebna obuka kako bi se izborila sa Rusijom kada se na proleće nastave sukobi, Ukrajina je bila dovoljno dobro opremljena i bez tenkova Leopard 2.

“Ukrajina ne zavisi od jedne platforme“, rekao je Lojd. Ranije danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova Leopard Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak reagovao je na tu izjavu na mreži Telegram gde je napisao da će Kijev na kraju dobiti vojnu pomoć od Zapada, koja će pomoći da se pobedi u sukobu sa Rusijom. “Postajemo jači. A sve ono što još uvek nismo dobili, dobićemo“, napisao je Jermak.

Back to top button