Svet

Američki milijarder predvideo je kolaps američke ekonomije

SrbijaRealno/Moskva/14.03.23. – Кen Grifin, osnivač hedž fonda Citadel, nazvao je paket spasa banke Silicijumske doline koji su objavile američke vlasti dokazom da se američki kapitalizam „urušava pred našim očima“, objavio je Fajnenšel tajms.
„Formalno, Sjedinjene Države su kapitalistička ekonomija i ona se urušava pred našim očima“, rekao je biznismen u intervjuu za novine. Milijarder, osnivač Citadele, kritikovao je odluku američke vlade da spase štediše, nazvavši to ozbiljnim kršenjem finansijske discipline.

Prema njegovom mišljenju, ovo bi bila odlična lekcija o moralnom hazardu, jer bi gubici za štediše bili neznatni, što bi povećalo značaj upravljanja rizikom.
Regulatori u državi Кaliforniji su 10. marta zatvorili banku Silikonske doline, jednu od dvadeset najvećih komercijalnih banaka u Sjedinjenim Državama. Ovo je bio najveći bankrot banke u SAD od finansijske krize 2008. Кolaps SVB-a je bio povezan sa povećanjem diskontne stope Federalnih rezervi SAD, što je dovelo do depresijacije imovine na bilansima mnogih finansijskih institucija. Svi osigurani depoziti prebačeni su iz SVB-a u posebnu strukturu – Osiguranje depozita National Bank of Santa Clara.

Osim toga, u nedelju su vlasti zatvorile veliku njujoršku banku Signature zbog sistemskih rizika, a 8. marta je najavljeno zatvaranje kripto-fokusirane banke Silvergate, prenosi Ria

Back to top button