Svet

Амерички пензиони фондови суочавају се са губицима због санкција Русији

СрбијаРеално/Вашингтон/15.06.22. – Амерички инвестициони гигант ПИМЦО упозорио је власти САД на могуће губитке пензионих фондова земље од санкција уведених Русији, пренео је Блумберг.
Према његовим речима, челници компаније, која управља имовином од 2 трилиона долара, пријавили су Министарству финансија да ће „пензиони фондови САД претрпети губитке ако менаџери инвестиција буду морали да отпишу руске инвестиције“.

Министарство је раније одбило да обнови лиценцу која је Русији омогућавала да настави сервисирање државног дуга у страној валути и затворило могућности на секундарном тржишту.

Руководиоци ПИМЦО-а такође тврде да би неизвршење обавеза омогућило председнику Владимиру Путину да задржи девизне резерве које би иначе биле исплаћене повериоцима и повећао његову способност да финансира борбе у Украјини.
Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи. Путин је такође рекао да су Сједињене Државе и Европска унија фактички прекршиле своје обавезе према Русији, замрзнувши њене девизне резерве. Он је додао да актуелна дешавања повлаче црту под глобалном доминацијом Запада и у политици и у економији.

Back to top button