Svet

Američki uvoz iz Rusije više nego udvostručen u oktobru

SrbijaRealno/Vašington/08.12.22. – Američki uvoz iz Rusije se više nego udvostručio u oktobru uprkos ekonomskim sankcijama Vašingtona prema Moskvi, objavila je američka Kancelarija za statistiku. Sjedinjene Države su u oktobru uvezle rusku robu u vrednosti 732 miliona dolara u odnosu na 332,1 milion dolara u septembru, navodi se u izveštaju.

To je, ipak, znatno manje u poređenju s oktobrom 2021, kada su SAD uvezle robu iz Rusije u vrednosti od 2,4 milijarde dolara, prenosi Raša tudej. SAD su bile prošle godine peti najveći trgovinski partner Rusije u smislu ukupnog trgovinskog prometa. Nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru, Vašington je uveo sankcije Moskvi, zabranivši uvoz neke ruske robe, pre svega ruskih energenata, ali i alkoholnih pića, morskih proizvoda, neindustrijskih dijamanata…

Američki uvoz iz Rusije je sve do avgusta 2022. bio u stalnom padu, nakon čega je zabeležio prvo mesečno povećanje. Prema statističkim podacima, najveća stavka u američkom uvozu ruske robe u oktobru bila su đubriva, čija je vrednost čak nadmašila nivoe beležene pre ukrajinske krize. Druge velike ruske isporuke uključivale su gvožđe, čelik i obojene metale. Istovremeno, američki izvoz u Rusiju je u oktobru opao na 80,1 milion dolara sa 90,4 miliona u prethodnom mesecu. Poređenja radi, u oktobru prošle godine, SAD su u Rusiju izvezle robu u vrednosti od 524 miliona dolara.

Back to top button