Svet

Антиваксери у Бечу протестом ометали божићни шопинг

СрбијаРеално/БЕЧ/18.12 – Иако је полиција за данас забранила протесте до 18 часова, како би се трговцима омогућило да неометано раде после три недеље закључавања, противници епидемиолошких мера покушали су у Бечу да ометају божићни шопинг и пробијали су полицијске барикаде.

Полиција је ухапсила више лица због пружања отпора, а међу полицајцима, како је саопштено, има више повређених.

Антиваксерски покрет „Лјуди, слободе, основна права“ (МФГ) организовао је протест на тргу Шварценбергплац, и мимо договора кренули су у шетњу центром града, пробивши полицијске барикаде.

За данашњи дан поднето је укупно 38 пријава за одржавање демонстрација, од којих је девет одбијено.

Међу најављенима био је и протест МФГ који је добио одобрење да се одржи и пре 18 часова, али без могућности шетње кроз градске улице.

Више стотина учесника, међу којима главни антиваксер Мартин Рутер, окупило се на тргу Шварценбергплац.

Најпре је све било мирно, али је потом више учесника кренуло да пробија барикаду како би шетали градом.

Поворка се поделила у више група, које су кренуле у више праваца.

И на тргу Штефансплац испред катедрале Штефансдом окупио се један број демонстраната, који су покушавали да упадну у цркву, у којој се налази и пункт за вакцинацију.

Једна група демонстраната успела је да уђе у Мариахифлерштрасе улицу у којој се налазе бројне продавнице, у намери да ометају божићни шопинг, а упадали су и у тамошње тржне центре.

Учесници протеста носили су, као и раније десничарске заставе, али и заставе бројних европских држава, међу њима је била и српска застава, која се може често видети на демонстрацијама антиваксера и противника епидемиолошких мера.

Back to top button