Svet

Argentina traži od Britanije nove razgovore o Foklandskim ostrvima

SrbijaRealno/Buenos Ajres/03.03.23. – Argentinska vlada zatražila je od Ujedinjenog Kraljevstva da ponovo započne pregovore o suverenitetu Foklandskih ostrva, saopštilo argentinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Foklandska, ili Malvinska ostrva, kako ih nazivaju Argentinci, nalaze se u južnom Atlantiku, na oko 600 kilometara od argentinskog kopna. Kako navodi Rojters, ministar spoljnih poslova Argentine Santjago Kafijero “formulisao je predlog za ponovno pokretanje pregovora o suverenitetu oko Foklandskog pitanja” na sastanku sa britanskim kolegom Džejmsom Kleverlijem tokom samita u Indiji, saopštilo je argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova. Argentinska vlada je takođe pozvala Veliku Britaniju da “održi sastanak kako bi se rešila” debata u Ujedinjenim nacijama.

S druge strane, britanski ministar spoljnih poslova Kleverli je na svom Tviter profilu napisao: ”Foklandska ostrva pripadaju Britaniji. Ostrvljani imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti – oni su izabrali da ostanu samoupravna prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva”.

Back to top button