Srbija

Атанацковић: Свет се мења, потребна промена просветног система

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.12 – Свет се мења, као и технологије, тако да се мора мењати и просветни систем, оценио је данас председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Атанацковић је за Танјуг ТВ рекао да су потребе привреде у раскораку са оним што пружа просветни систем, и то је, како истиче, чињеница која годинама постоји.

“Имам утисак да просветни систем и даље фунцкионише на бази школа које одржавају своју традицију већ годинама. Годинама школују такве кадрове и избацују на тржиште, иако је видљиво да нису потребни, ни привреди, ни друштву, а после ти млади не могу ни да нађу посао, па морају да се преквалификују”, рекао је Атанацковић.

Он је навео да је на социјално-економском савету прошлог понедељка инициран састанак са представницима Министарства просвете.

“Предложили смо шта од просвете очекујемо и сада је то један процес. Просвета је спремна да изађе у сусрет и да заједнички кренемо у тај процес који неће бити нимало лак ни кратак”, додао је Атанацковић.

Према његовим речима, програми школа и факултета могу бити на завидном нивоу, али питање је да ли се добијају довољно квалификовани студенти или средњошколци.

Примећује да привреда мора додатно да улаже у кадрове и указује да је потребно да се подигне ниво знања, јер из школе не излазе довољно едуковани.

“Нека од занимања изумиру, али се рађају и нова занимања. Морамо ићи у корак са новим потребама”, каже Атанацковић.

Следећи корак је, каже, да се направи списак потреба и да се онда сагледају могућности просветног система да томе изађе у сусрет.

“Имамо почетне кораке у смислу другачијег ангажовања младих људи кроз неке обуке, кроз дуални систем. Предвиђено је да ће се он увести и на факултетима”, рекао је Атанацковић.

Back to top button