Svet

Аустралија плаћа Абориџинима 1,4 милиона долара одштете

СрбијаРеално/КАНБЕРА/23.12 – Влада Аустралије ће платити два милиона аустралијских долара (1,4 милиона америчких долара) као компензацију стотинама Абориџина који тврде да је систем социјалне помоћи расистички.

Шема “Рад за помоћ” захтева од људи у забаченим заједницама да раде до 25 сати недељно да би добили бенефиције, наводи ББЦ.

Међутим, строги захтеви у оквиру ове шеме су многе угрожене људе гурнули још дубље у сиромаштво, навели су критичари.

Влада је постигла нагодбу у оквиру тужбе, али није признала да је крива.

Аустралија захтева од примаоца социјалне помоћи да снимају своју потрагу за послом и друге радне обавезе, како би примали уплате.

Али критичари ове шеме тврде да овакви захтеви стављају у неповољнији положај Абориџине и људе са острва Торес Стрејт, који живе у неким од најсиромашнијих и најизолованијих заједница у Аустралији.

Тамошњи становници имају ограничен приступ телефону, интернету и услугама превоза, а многи се суочавају са додатним језичким, културним, образовним и здравственим препрекама.

Критичари су тврдили да је Програм развоја заједнице (ЦДП), уведен 2015. године, расистички, јер поставља строжа правила од других шема социјалне заштите.

Више од 80 одсто оних који су користили ЦДП су Абориџини.

Група која представља 680 људи у 10 абориџинских заједница у Западној Аустралији тужила је владу, тврдећи да је шема прекршила антидискриминаторне законе.

Back to top button