Svet

Аустралија се придружује дипломатском бојкоту Зимских олимпијских игара у Пекингу

СрбијаРеално/КАНБЕРА/8.12 – Аустралија ће се придружити Сједињеним Америчким Државама у дипломатском бојкоту Зимских олимпијских игара у Пекингу, рекао је премијер те државе Скот Морисон.

САД су саопштиле да ће амерички владини званичници бојкотовати Олимпијске игре у Пекингу у фебруару због наводног кршења људских права, само неколико недеља након преговора усмерених на ублажавање напетих односа између две највеће светске економије.

Морисон је рекао да је одлука донета због борбе Аустралије да поново отвори дипломатске канале са Кином за разговор о наводним кршењима људских права у крајњем западном региону Синђанга и потезима Пекинга против аустралијског увоза.

Најављујући планове, Морисон је рекао да Пекинг није одговорио на неколико питања која је покренула Канбера, укључујући оптужбе за злоупотребу људских права.

“Зато није изненађујуће што званичници аустралијске владе неће ићи у Кину на те Игре”, рекао је Морисон новинарима у Сиднеју.

Портпарол кинеске амбасаде у Канбери, главном граду Аустралије, рекао је да су неки аустралијски политичари ангажовани на политичком ставу.

“Кривица за тренутни проблем односа Кине и Аустралије лежи искључиво на страни Аустралије”, додао је портпарол у онлајн изјави.

Олимпијски комитет Аустралије саопштио је да бојкот неће утицати на припреме спортиста за Игре, додајући да су “дипломатске опције” ствар влада.

Други савезници САД су се споро обавезали да се придруже бојкоту.

Британија разматра да одобри ограничено присуство званичника на Играма у кинеској престоници, а остаје могућност потпуне забране министарског и дипломатског представљања на Зимским играма.

Јапан разматра да не пошаље чланове кабинета на догађај након што су Сједињене Државе објавиле свој дипломатски бојкот, објавио је у дневни лист Санкеи Шимбун, позивајући се на неименоване изворе из владе.

Back to top button