Svet

Austrija i Mađarska žele što pre mir između UKR i RUS

SrbijaRealno/Beč/Budimpešta/27.10.22. – Austrija jasno podržava sankcije EU protiv Rusije, koje daju rezultate, a uzrok rasta cene energenata i uopšte poskupljenja nisu sankcije, već su direktna posledica ruske agresije, poručio je danas u Beču predsednik Austrije Aleksander van der Belen, a predsednica Mađarske Katalin Novak naglasila je Budimpešta ima jasan stav u osudi ruske agresije i da želi što pre mirovne pregovore.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Van der Belen je rekao da je posebno u ovom vremenu važno razgovarati sa susedima, a posebno sa Mađarskom koja je sused Austrije i Ukrajine.

„Nadam se da ćemo i dalje biti jedinstveni u EU i da ćemo govoriti jednim glasom“, podvukao je on.

Van der Belen je ukazao da gotovo ne postoji svest da su Mađari pogođeni ratom, jer u Ukrajini živi oko 115.000 Mađara.

„To treba imati u vidu, a i ponašanje Ukrajinaca prema manjinama, koje nije takvo da ne treba da bude kritikovano“, rekao je on.

„Mađarska ima jasan stav u vezi rata u Ukrajini – osuđujemo agresiju Rusije i nećemo prihvatiti aneksije. Podržavamo jasno Ukrajinu u toj borbi. Ali istovremeno vidimo da eskalacija tog rata predstavlja opasnost po sve nas. Slažemo se sa Austrijom da bi bilo dobro da se uspostavi što pre mir, mir koji bi bio prihvatljiv za sve“, naglasila je Novak. Ona je ukazala da su pripadnici mađarske manjine u Ukrajini već žrtve rata i da među njima ima oko 200 poginulih.

„Činimo sve da dođe do mirovnih pregovora. Obe strane treba da sednu za sto i razgovaraju o miru, a mi želimo dugoročno da u Evropi vlada mir“, podvukla je Novak.

Ona je podsetila da je Mađarska podržala sve pakete sankcija, i pored svog geografskog položaja i energetske zavisnosti.

„Da li će Mađarska i dalje glasati za sankcije ne znam, ali ne vidim razlog promene stava mađarske vlade“, podvukla je ona. Novak se osvrnula i na proces proširenja EU.

„U interesu Evrope je nastavak procesa proširenja na Zapadni Balkan. EU treba da šalje pozitivne poruke u region. Mađarska podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana i tako i kandidaturu BiH. Želimo da Srbija može brže da se kreće na putu ka članstvu u EU“, naglasila je predsednica Mađarske.

Novak je kazala da je sastanak sa Van der Belenom još jednom potvrdio značaj jačanja susedskih odnosa. Ona je izrazila zadovoljstvo što ima čast kao prvi strani gost da razgovara sa Van der Belenom posle njegovog reizbora.

„Mi smo susedne zemlje a vaš reizbor nam pruža mogućnost da dalje jačamo odnose i doprinesemo da u srcu Evrope obe zemlje mogu ostati saveznici“, rekla je Novak. Ukazala je da je došla vozom iz Mošonmađarovara, gde je prisustvovala komemoraciju žrtvama revolucije 1956., i s tim u vezi je izrazila zahvalnost Austriji na prijemu mađarskih izbeglica u tom periodu.

„Austrija i Mađarska su 50 godina kasnije pružale pomoć i izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije, a sada ponovo ima novi rat sa mnogo proteranih i izbeglica“, kazala je ona.

Rekla je da je oko milion ukrajinskih izbeglica pobeglo u Mađarsku, od kojih većina ne ostaje u toj zemlji, ali taj broj predstavlja veliki izazov.

S tim u vezi je kazala da Mađarska želi da se pravi razlika između legalnih i iregularnih izbeglica.

„Izbeglice, to je jasno su humanitarni zadatak, koji obavljamo. Ali što se tiče iregularnih migranata koji dolaze iz ekonomskih razloga mislim da je suvereno pravo svake zemlje kako će se prema njima ophoditi. Mađarska nije izabrala put prijema. Naš stav je da južna granica mora biti snažnije zaštićena, i to ne samo mađarsko-srpska, već srpsko-severnomakedonska“, poručila je Novak. Van der Belen je ukazao na tesne odnose dve zemlje, posebno u privredi.

„Austrija je Mađarskoj drugi trgovinski partner i treći investitor. A za nas Mađarska peto izvozno tržište. Dobro je što su se ekonomski odnosi dalje intenzivirali, i pored visokog nivoa. U prvoj polovini ove godine porastao je naš izvoz u Mađarsku za 40 odsto, a uvoz 18 odsto“, rekao je on. Naveo je da austrijske kompanije u Mađarskoj zapošljavaju oko 70.000 radnika, kao i da 115.000 Mađara radi u Austriji.

„Imamo najtešnje ekonomske kontakte i to već dugo“, konstatovao je on.

Van der Belen je ukazao da je bitno da se međunarodna zajednica fokusira na problem klimatskih promena.

„Ovaj oktobar je primer klimatskih promena. Lepo je što je topao, posebno u vezi smanjenja potražnje gasa. Ali ako u julu imamo situaciju da je prosečna temperatura za 10 stepeni veća nego uobičajeno, to je problem i ne sme se ispustiti iz vida“, kazao je on, najavivši da će učestvovati na međunarodnoj konferenciji s tim u vezi u Šarm el Šejku u novembru.

Back to top button