DruštvoIzdvojene vesti

Аустрија пред затварање невакцинисаних

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 145.11 – Очекује се да ће парламент Аустрије вечерас формално одобри нове мере у борб9 против короне и да ће од поноћи та землја ући у нови лок даун. За почетак, оне ће важити само за невакцинисане, што значи да се слободно могу кретати само вакцинисани и они који су прележали ковид.
У Аустрији су за данас предвиђени интензивни разговори између владе и покрајинских власти, а вечерас заседа Парламент да и формално одобри нова правила у борби против епидемије.

За почетак, он ће важити само за оне који нису вакцинисани, што значи “Правило 2Г”, да се слободно могу кретати само вакцинисани и они који су прележали ковид.

Прошле године у ово доба Аустрија је била у шоку када су бројеви новозаражених на дневном нивоу достигли близу 10.000 дневно, а сада је много горе.

Бројеви иду дневно до 13.000 нових случајева, што је изразито лоша основица, јер се вирус размножава експоненцијално.

Председник Александер ван дер Белен упозорио је да је стање јако озбиљно.

Под притиском бројева и због најаве локдауна, ових дана многи су се вакцинисали.

Број имунизованих први пут од пролећа озбиљно расте, али је тек на око 65 одсто.

Здравство и здравствени радници већ месецима шаљу очајничке поруке Влади, која је до сада била невољна да нешто предузме.

Наиме, од промена у Влади и почетка истраге против бившег премијера Себастијана Курца, Влада се повукла из тематике ковида и постала несигурна.

Медицински капацитети се убрзано пуне, радници су на измаку снага. Цела Аустрија има две и по хиљаде јединица интензивне неге, и за ковид и за не-ковид пацијенте, и оне се интензивно пуне.

Грађани нису сигурни у могућност спровођења нових мера, а указују и на последице које трпи привреда.

“Из наше перспективе, немогуће је контролисати ко је вакцинисан, а ко није, ко сме да уђе, а ко не”, указује Мануел Мајер, менаџер тржног центра.

“Ко гарантује да су папири валидни? Ја то не могу да проверим, а знам да има много фалсификата”, напомиње Валтер Клапахер, антиквар.

“Трговина и други сектори изгубили су 35 одсто куповне моћи. Потребна је компензација за компаније”, каже Петер Бухмилер, председник Економске коморе у Салцбургу.

Back to top button