Izdvojene vestiSvet

Ambasada Rusije u Kanadi: Zahtev za izručenje nacističkog veterana Rusiji

SrbijaRealno/Otava/11.02.24. – Ambasada Rusije u Kanadi podnela je zahtev za izručenje 98-godišnjeg ukrajinskog nacističkog ratnog veterana Jaroslava Hunke i sada čeka odgovor kanadskog Ministarstva pravde, rekao je za TASS ambasador Rusije u Otavi Oleg Stepanov.

„Mi smo 19. decembra 2023. podneli Ministarstvu spoljnih poslova Kanade zahtev ruskog generalnog tužioca za izručenje Jaroslava Gunke Rusiji. U dokumentu se navodi da je on pod krivičnom istragom Ruskog istražnog komiteta, u vezi sa radnjama preduzetim sa ciljem potpune eliminacije etničke grupe, ili, ukratko, genocida“, rekao je diplomata. Stepanov je rekao da Kanada i Rusija nemaju sporazum o ekstradiciji.

Međutim, dve države su potpisale Ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći 1997. godine. “To je stvar principa. U stvari, Gunka je sam priznao da je dobrovoljno pristupio SS-u i da je stoga bio umešan u zločine SS divizije Galicija. Dakle, ovde živi nacista. Da li kanadsko pravosuđe planira da ga goni, to je pitanje“, dodao je ambasador.

Kanadsko Ministarstvo pravde saopštilo je da neće komentarisati da li je primilo zahtev za izručenje Hunke, jer se takvi dokumenti smatraju poverljivim do izricanja sudske presude. Odeljenje je saopštilo da se ekstradicija iz Kanade sprovodi u skladu sa relevantnim domaćim zakonima, međunarodnim ugovorima i Kanadskom poveljom o pravima i slobodama.

Takođe je naglašeno da Rusija i Kanada nikada nisu potpisale sporazum o ekstradiciji. Ranije je Ruski istražni komitet optužio Hunku u odsustvu za genocid nad civilima na teritoriji Ukrajine tokom Drugog svetskog rata. Dokumentovanu potvrdu o lokacijama razmeštanja i dejstvu SS divizije „Galicija“, gde je Hunka služio, istražitelji su dobili od Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Rusije i Nacionalnog arhiva Ruske Federacije.

Kako podseća ruska agencija, 22. septembra, tokom pojavljivanja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pred kanadskim parlamentom u Otavi, publika je aplaudirala pozvanom gostu Jaroslavu Hunki, 98-godišnjem ukrajinskom emigrantu koji se 1943. dobrovoljno prijavio da služi u nacističkoj 14. SS- Dobrovoljačkoj diviziji “Galicija”.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli pozvala je na ostavku predsednika Donjeg doma Entonija Rotu, koji je Hunku predstavio poslanicima, hvaleći ga kao ratnog veterana koji se borio „protiv Rusa“ tokom Drugog svetskog rata. Džoli je incident nazvala “apsolutno neprihvatljivim” i “sramotom za Donji dom i Kanađane”. Rota je potom podneo ostavku, a kanadski premijer Džastin Trudo se zvanično izvinio za incident.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/ohrabrio-bih-rusiju-da-napadne-onu-clanicu-nato-koja-ne-placa-zastitu/

Back to top button