Izdvojene vestiSvet

Бајден: Алармантан пад демократије на глобалном нивоу

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/9.12 – Председник САД Џо Бајден отворио је данас дводневни виртуелни Самит за демократију и на почетку рекао да је ситауција алармантна по питању глобалног пада демократских институција.

На виртуелни Самит за демократију позвано је више од 100 светских лидера, међу којима и председник Србије Александар Вучић.

„Демократија се не дешава случајно. Морамо да је обнављамо са сваком новом генерацијом. По мом мишљењу, то је изазов нашег времена“, рекао је Бајден.

Он није навео ниједну државу, али је приметно одсуство Кине и Русије са самита, преноси Ројтерс.

Амерички председник је позвао лидере земаља учесница да удвоструче напоре на јачању демократије.

Бајден је говорио и о својој политичкој борби да издејствује усвајање закона о бирачким правима, па и о изазовима са којима се САД суочавају по питању демократских институција, преноси Глас Америке.

„Ствар је хитна. Подаци нам говоре да идемо у погрешном правцу“, рекао је Бајден.

Самит за демократију окупља светске лидере, цивилно друштво и приватни сектор да би се, како се наводи, усвојила агенда за обнову демократије и заједнички решили највећи проблеми са којима се демократије данас суочавају. Дводневни самит је део Бајденове агенде за јачање демократије широм света у тренутку када, како се наводи, јачају аутократски режими.

Back to top button