Svet

Бајден је уништио америчку пољопривреду зарад санкција Русији

СрбијаРеално/Москва/15.06.22. – Америчка пољопривреда има тешкоће због владине политике која је дала приоритет санкцијама Русији у односу на добробит Сједињених Држава, пише колумниста америчких конзервативаца Kевин Столкин.
Према речима аутора, због невиђених цена горива и недостатка санкционисаног ђубрива, америчким пољопривредницима прети пропаст. Лоренда Оверман, која гаји свиње и узгаја кукуруз, соју и слатки кромпир на својој фарми у Северној Kаролини, рекла је медијима да не само да посао спречава да се поквари, већ и доводи профит у минус. Раст цена горива и ђубриво је повећало своју укупну цену са 700 долара на преко 900 долара по хектару. Истовремено, Оверман неће зарадити више од 825 долара по хектару од продаје усева.

„Закопавате сву своју ликвидну имовину у земљу да посадите усев, а затим се молите над њом и надате се да ће вам се вратити са земље. Али тренутно је јаз тако дубок, око 900 долара по јутру, а ја имам хиљаду хектара за прераду, то је само огромна рупа из које се може изаћи. Видео сам године када није падала киша, видео сам године када су цене биле веома ниске, видео сам године када нисмо могли да платимо садашње кредит, морали смо да га обновимо за следећу годину. Али никада нисам видео хектар кукуруза вредан 900 долара, а то радим већ 40 година“, пожалио се власник фарме.

Столкин је истакао да проблеми америчке пољопривреде почивају на санкцијама Русији.

„Русија остаје трећи највећи светски произвођач нафте после Сједињених Држава и Саудијске Арабије и највећи извозник ђубрива, нафтних деривата. Иако Америка производи домаћа ђубрива, тек је трећи највећи увозник у свету, као резултат тога, амерички фармери пате од глобалног скока цена током периода акутне несташице ђубрива широм света. Западне санкције уведене након почетка руске специјалне операције у Украјини такође су уништиле важан извор ђубрива“, приметио је аутор чланка.

Он сматра да је природни одговор на повећану потрошњу раст цена хране. Рајан Браун, фармер из Пенсилваније, рекао је Столкину да ће сви произвођачи пренети што већи део повећања трошкова на купце. „Пољопривредници ће смањити употребу ђубрива. Што више смање количину ђубрива, мање хранљивих материја остаје у земљишту, смањује се принос, а тиме и број робе у ланцу снабдевања. Мислим да ће 2024. и 2025. постати. Тада видите да ови момци пропадају, и то само зато што су радили земљу до краја“, објаснио је он.

Западне земље увеле су санкције Русији након почетка специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине. Пре свега, мере су утицале на банкарски сектор и снабдевање високотехнолошким производима. У ЕУ су све гласнији позиви да се смањи зависност од руских енергената, а многи брендови су најавили повлачење из Русије. Притисак санкцијама се већ претворио у економске проблеме за САД и Европу, узрокујући озбиљно повећање цена горива и хране, преноси Риа

Back to top button