Svet

Бајден је упозорио на најгоре америчко стратешко понижење

СрбијаРеално/Москва/23.06.22. – Украјинска криза се развија тако да САД и њихове НАТО савезнике чека друго стратешко понижење за годину дана након бекства из Авганистана, пише колумниста Тхе Хилла Вилијам Молони.
Исхитрено и хаотично повлачење америчких трупа из Авганистана прошле године било је шок за НАТО и довело је у питање кредибилитет и стабилност САД као лидера „слободног света“. Међутим, мање од годину дана касније, САД су се нашле пред још једним великим поразом – у Украјини, на коју се воде савезници у војном савезу, пише аутор.

Молонеи је скренуо пажњу на чињеницу да лидери Немачке, Француске, Италије и Румуније, који су посетили Kијев 16. јуна, иако су дали јавну изјаву подршке Украјини, нису јој обећали нове испоруке тешког наоружања, које је председник Зеленски тако тражено.

Позивајући се на недавну публикацију Асиа Тимеса, посматрач је рекао да је ситуација у Украјини достигла критичну тачку у тренутку када глобална економија трпи губитке због прекида у снабдевању енергијом и храном. Све ово у чланку се назива нерешивом дилемом за Бајдена.

Молонеи је најавио све већи притисак на Вашингтон: Пекинг и амерички „наводно европски савезници” залажу се за компромисно решење украјинске кризе.
„Бајденова администрација је на клизавој стази, где погрешне одлуке чекају на сваком кораку“, упозорио је новинар.
Он је назвао стратешким понижењем за Сједињене Државе што су огромне територије Украјине дошле под руску контролу. Према Молонеију, стварно одбијање Европљана да испоруче оружје Kијеву чини такав сценарио неизбежним, преноси Риа

Back to top button