Svet

Bajden kaže da SAD ne traže sukob sa Iranom

SrbijaRealno/Vašington/25.03.23. – Američki predsednik Džo Bajden je, usred granatiranja američke vojske u Siriji, potvrdio da Vašington ne traži sukob sa Iranom, već je spreman da odlučno brani svoje građane i odgovori na napade grupa povezanih sa njim.
Ranije su sličan stav po ovom pitanju izneli i predstavnici Pentagona i Bele kuće. “Da ne bi došlo do greške, SAD ne traže, ne traže sukob sa Iranom, već su spremne da snažno brane svoje građane. Upravo je to ono što je sinoć urađeno”, rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom. ministar Justin Trudeau.

On je dodao da će SAD zajedno sa svojim saveznicima nastaviti da ulažu napore u borbi protiv terorizma na Bliskom istoku.
Ranije je Pentagon saopštio da su Sjedinjene Države izvele vazdušne napade na formacije povezane sa Кorpusom garde islamske revolucije (IRGC) u Siriji kao odgovor na napad iranskog drona na koalicionu bazu, u kojem je ubijen američki vojnik, a šestoro je povređeno. Prema američkom Ministarstvu odbrane, dron je u četvrtak popodne napao objekat za održavanje u koalicionoj bazi u provinciji Al-Hasek na severoistoku Sirije. Prema obaveštajnoj zajednici, bespilotna letelica je bila iranskog porekla.

Američka vojska nelegalno kontroliše teritorije na severu i severoistoku Sirije u provincijama Deir ez-Zor, Al-Hasek i Raka, gde se nalaze najveća nalazišta nafte i gasa u Siriji. Zvanični Damask je prisustvo američke vojske na svojoj teritoriji više puta nazivao okupacijom i državnom piraterijom sa ciljem potpune krađe nafte, prenosi Ria

Back to top button