Svet

Бајден: На Самиту Америка подржана декларација о миграцијама

СрбијаРеално/Лос Анђелес/11.06.22. – Председник САД Џозф Бајден изјавио је да је 20 земаља са америцког континента подржало декларацију о миграцијама представљену на „Самиту Америка“ у Лос Анђелесу у којој је представљен план за помоћ у управљању овим феноменом на западној хемисфери.

Говорећи на самиту, он је рекао да се нада да ће и друге земље подржати декларацију, пренео је Ројтерс. АП је претходно пренео речи неименованог америчког званичника да принципи обухватају легалне путеве за улазак у земље, помоћ заједницама највише погођеним миграцијом, хуманију контролу граница и координисане одговоре на ванредне ситуације.

Те принципе углавном поштују Kолумбија и Еквадор, чији су лидери топло дочекани на самиту зато што су протеклих година примили многе од шест милиона људи који су напустили Венецуелу. САД су најпопуларнија дестинација за азиланте од 2017. године, што представља за сада нерешив изазов за Бајдена и његове претходнике, Доналда Трампа и Барака Обаму, пренео је Глас Америке.

Међутим, Америка није једина, Kолумбија и суседне јужноамеричке земље су примиле милионе људи који су побегли из Венецуеле. У Мексику је било више од 130.000 захтева за азил прошле године – од које су многе поднели Хаићани – што је троструко више у односу на 2020. годину. Многи становници Никарагве пребегли су у Kостарику, док расељени Венецеуеланци чине шестину популације мале Арубе.

Back to top button