Svet

Бајден: Одлучујућа деценија у борби против климатских промена

ГЛАЗГОВ – Председник САД Џозеф Бајден изјавио је данас на почетку климатског самита УН у Глазгову, да ће акције за обуздавање климатских промена предузете у овој деценији бити одлучујуће у спречавању патњи будућих генерација.

Амерички председник је упозорио да „нико од нас не може побећи од најгорег (сценарија) које тек предстоји ако свет не успе да искористи овај тренутак.

„Хоћемо ли урадити оно што је потребно? Ово је деценија која ће одредити какав одговор ћемо добити на то питање“, оценио је председник САД, преноси АП.

Бајден је већ имао прилику да се бави видљивим појавним формама климатских промена од поплава и нестабилних временских прилика, преко суша до девастирајућих пожара и могао је да размисли о редефинисању глобалне економије, наводи ББЦ у извештају са Самита.

Председник САД је пред учесницима самита у Глазгову покушао да прикаже огромне трошкове који прате ограничавање емисије угљен-диоксида као прилику за отварање нових радних места, прелазак на обновљиве изворе енергије и електричне аутомобиле.

„Можемо да створимо окружење које подиже животни стандард широм света. Ово је и морални, али и економски императив”, поручио је председник САД.

Бајден и његова администрација суочавају се са препрекама у подстицању домаће јавности и других нација да се делује што пре и што брже на климу, али замерају Kини што се није више посветила сузбијању емисија угљен-диоксида.

Овај скуп се често проглашава кључним светским догађајем за спровођење значајних одлука Париског климатског споразума из 2015. године.

Амерички председник се извинио због одлуке свог претходника у Белој кући Доналда Трампа да се САД повуку из Париског споразума и уочи доласка у Глазгов је поручио да се “моћ Америке враћа”.

Међутим, непосредно уочи климатског самита у Глазгову, администрација у Вашингтону настојала је да ублажи оцекивања да би овај двонедељни скуп, у којем учествује више од 100 светских лидера, могао да резултира неким великим помаком ка значајном смањењу емисије гасова који су штетни за климу.

Извор: Танјуг

Back to top button