Izdvojene vestiSvet

Бајден пар сати није обаввљао дужност председника САД, Харис прва жена на тој функцији

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 19.11 – Председник САД Џо Бајден је током рутинског колоноскопског прегледа пребацио дужност на потпредседницу Камалу Харис, чиме је она на неколико сати била прва жена у САД која је обављала дужност председника.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки рекла је да је Бајден током дана обавио колоноскопски преглед током којег је био под анестезијом, због чега је морао да пребаци своје председничке дужности на потпредседницу Камалу Харис, пренео је Ројтерс.

Бајден је у 11.35 по локалном времену поново преузео своју дужност, а планирано је да се врати у Белу кућу током дана, када ће наставити да обавља своје председничке дужности, укључујући и традиционално помиловање ћурке уочи Дана захвалности, након чега ће викенд провести у родној држави Делаверу.

Бајден, који сутра пуни 79 година, најстарија је особа која је преузела дужност председника САД.

Упркос спекулацијама о томе да ли ће се Бајден кандидовати на изборима 2024. године, председник САД је рекао да очекује да се поново кандидује заједно са потпредседницом Камалом Харис.

На основу трећег члана 25. амандмана, председник САД може својевољно да пренесе своја овлашћења на потпредседника, у случају да је онемогућен да врши дужност шефа државе.

Примера ради, последњи пут се то догодило 2007. године, када је тадашњи председник Џорџ Буш пренео овлашћења на потпредседника Дика Чејнија због колоноскопског захвата. Чејни је био вршилац дужности председника око два сата.

Пре тога, дужности су пребачене на потпредседника још два пута – Џорџ Буш је пренео овлашћења на Чејнија и 2002. године, а његов отац био је вршилац дужности председника 1985. године, када је Роналд Реган био на колоноскопији. Сва три захвата су вршена под анестезијом.

Back to top button