Svet

Бајден потписао закон о привременом финансирању владе

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/3.12 – Амерички председник Џозеф Бајден потписао је данас закон о привременом финансирању федералних агенција до средине фебруара, саопштила је Бела кућа, а тиме је само пар сати уочи истека рока избегнута скупа блокада рада владе током празничне сезоне.

Закон је обезбедио финансирање америчке администрације до 18. фебруара, што подељеном Конгресу даје још 11 недеља да или осмисли дугорочни план финансирања или опет одобри ново краткорочно решење, преноси Ројтерс.

У ранијим саопштењима из Беле куће, Бајден је нагласио да би Конгрес требало да ради на двопартијском споразуму који би обезбедио целовити закон о финансирању.

Конгрес САД усвојио је предлог закона о привременом финансирању федералних агенција са 69 гласова „за“ и 28 „против“ у Сенату који је подржао меру након што је раније закон одобрио Представнички дом, пренео је британски јавни сервис Би-Би-Си (ББЦ).

Предлог закона је усвојен неколико сати уочи престанка важења раније одлуке о финансирању која би истекла у петак, што би за последицу имало да милиони радника у јавном сектору не буду плаћени током Божића и Нове године.

Група републиканских сенатора запретила је да ће „минирати“ закон о финансирању у знак протеста због Бајденовог залагања да се на федералном нивоу пропише обавезна вакцинацију против ковида запослених у великим компанијама.

Нјихов покушај да достављањем амандмана спрече спровођење иницијативе о обавезној вакцинацији осујетиле су демократе.

Представнички дом Конгреса је раније у четвртак одобрио закон о финансирању са 221 гласом „за“ и 212 гласова „против“.

Претходни закон о привременом финансирању, који је председник Бајден потписао у октобру, обезбедио је да влада остане у функцији до 3. децембра.

Back to top button