Izdvojene vestiSvet

Bajden poželeo dobrodošlicu Makronu u Beloj kući

SrbijaRealno/Vašington/01.12.22. – Predsednik SAD Džozef Bajden poželeo je danas dobrodošlicu predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u Beloj kući gde će proslavili više od 200 godina američko-francuskih odnosa.

Ovo je prva državna poseta Makrona SAD od kako je Bajden preuzeo dužnost lidera Amerike početkom 2021. godine, preneo je Rojters. Bajden i njegova supruga Džil pozdravili su Makrona i njegovu suprugu Brižit zagrljajima, poljupcima i osmesima. Dva para, koja su juče neformalno večerala, učestvovala su danas na ceremoniji u kojoj su bili angažovani počasna vojna garda i kolonijalni bend, a svirane su nacionalne himne.

„Francuska je naš najstariji saveznik, naš nepokolebljivi partner u pitanju slobode“, rekao je Bajden, pozdravljajući „trajnu snagu i vitalnost velikog prijateljstva između Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.“ Makron je kazao da dve nacije treba ponovo da postanu braća po oružju nakon ruskog napada na Ukrajinu i partneri u zaštiti demokratija sa obe strane okeana.

„Naše nove granice su tu i naša je zajednička odgovornost da se odgovori na to“, istakao je predsednik Francuske. Bajden i Makron su planirali najpre da razgovaraju, a zatim da održe zajedničku konferenciju za novinare. Makronovi su u utorak doputovali u Vašington u njegovu drugu državnu posetu SAD od preuzimanja dužnosti 2017. godine. Bajden (80) i Makron (44) imali su mnogo sastanaka na međunarodnim skupovima, ali će ovo biti prvi put da provedu dosta vremena zajdeno. Makronu i njegovoj supruzi je priređena sjajna državna večera, sa 200 jastoga koji su naručeni iz Meja za tu priliku.

Među poklonima koje je Makron doneo bila je i verzija na vinilu i CD-u originalne muzike za film Kloda Leluša iz 1966. godine „Jedan čovek i jedna žena“, filma koji su Bajdenovi gledali na prvom sastanku, navela je Jelisejska palata. Dvojica lidera su večerala sinoć u italijanskom restoranu Fiola Mare u istorijskom delu grada Džordžtaunu, što je bio gest ljubaznosti domaćina.

Back to top button