Svet

Bajden prevremeno glasao na izborima za Kongres

SrbijaRealno/Vašington/30.10.22. – Predsednik SAD DŽozef Bajden, na polovini svog mandata, prevremeno je glasao na međuizborima za Kongres, koji će biti održani 8. novembra.

Bajden je u subotu glasao u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, a sa njim je bila i njegova 18-godišnja unuka Natali, koja je glasala prvi put. Ankete pokazuju da bi demokrate mogle da izgube kontrolu nad oba doma Kongresa, a nezadovoljstvo birača zbog visoke inflacije kvari zamah kojem su se demokrate nadale u oštroj borbi sa republikancima oko prava na abortus, preneo je Rojters.

Odziv birača, obično daleko niži na izborima na sredini mandata predsednika SAD nego u godini predsedničkih izbora, biće ključan uslov u onim državama u kojima je rezultat neizvestan, a demokrate pozivaju birače da glasaju i ranije, navela je agencija.

„Demokratija je doslovno, a ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine“, rekao je Bajden pristalicama tokom prikupljanja sredstava Demokratske stranke u petak u Filadelfiji.

On je ocenio ove izbore „najvažnijim međuizborima u našem životu“.

„Budimo jasni: ovi izbori nisu referendum. To je izbor. Izbor između dve uveliko različite vizije Amerike“, rekao je Bajden, obećavši da će ozakoniti odluku Rou protiv Vejda, kojom se legalizuje abortus, a koju je Vrhovni sud poništio u junu, ako demokrate uspeju da povećaju broj svojih predstavnika u Senatu.

Back to top button