Svet

Бајден: Рецесија у САД није неизбежна

СрбијаРеално/Вашингтон/17.06.22. – Рецесија у САД није неизбежна и има разлога за оптимизам, изјавио је данас амерички председник Џозеф Бајден, реагујући на упозорења економиста да САД можда иду ка рецесији.

„Kао прво, рецесија није неизбежна, а као друго ми смо у јачој позицији него било која нација на свету да превладамо ову инфлацију“, рекао је Бајден у интервјуу за АП. Он је додао да види разлоге за оптимизам у релативној снази Америке у свету.

Бајден је казао да је амерички народ „веома, веома утучен“ након две бурне године пандемије корона вируса, економске нестабилности и напослетку растућих цена горива које погађају породичне буџете. Потреба за менталним здрављем у Америци је огромна, јер све на шта су људи рачунали се пореметило и срушило, али већином је то последица кризе са ковидом, навео је Бајден. Он је, ипак, оценио да има разлога за оптимизам и да је уверен да су САД боље позициониране од било које земље на свету.

Бајден је говорио и о тешким изборима са којима је био суочен. Амерички лидер је истакао потребу да се САД супротставе руском председнику Владимиру Путину у вези инвазије на Украјину у фебруару, иако су оштре санкције уведене након тога изазвале раст цена гаса и створиле политички ризик по њега у изборној години у САД. Бајден је такође позвао нафтне компаније да размотре краткорочне светске потребе и повећају производњу.

Back to top button