Svet

Бајден у Кентакију: Потребни су заједнички напори за опоравак

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/15.12 – Председник САД Џозеф Бајден налази се у посети америчкој држави Кентаки како би се уверио у штету коју су причинили налети торнада у којима су погинуле најмање 74 особе у тој савезној држави и због којих су расељене хиљаде других.

Међу жртвама је 12 деце, укључујући и двомесечну бебу.

“Налазим се у Кентакију где треба да разговарам са локалним лидерима и уверим се у штету причињену ударима торнада и екстремним временским условима. Биће потребни заједнички напори да се опоравимо и почнемо обнову. Спремни смо да омогућимо све видове подршке колико год да је потребно”, објавио је Бајден на друштвеној мрежи Твитер у дану у ком је разговарао са локалним лидерима и члановима Кризног штаба.

Бајден, који је већ потписао декларацију којом се проглашава ванредно стање у Кентакију како би омогућио коришћење федералних средстава за помоћ тој држави, рекао је у уторак да је спреман да учини исто и за државу Илиноис.

Бајден је додао и да је наредио својој администрацији да све ресурсе стави на располагање локалним и државним званичницима у Кентакију и другим државама погођеним олујама.

„Мораћемо да превазиђемо оно што је доступно федералној влади, на пример, тамо где ФЕМА (Агенција за ванредне ситуације) може да обезбеди до 35.000 долара за обнову стамбених објеката“, рекао је Бајден и додао:

„Има много тога да се уради, а ми тек крећемо, али радићемо са свим гувернерима како би се побринули да све завршимо”, рекао је Бајден, а преноси Глас Америке.

Председник САД рекао је да је његова порука гувернерима држава била да ће им савезна влада помоћи да добију „шта год им треба, када им затреба“ и додао: „Бићемо тамо колико год је потребно да помогнемо”.

Док је Кентаки најтеже погођен, олуја која је изазвала неколико торнада у петак касно увече и суботу рано ујутро, такође је оставила пустош иза себе у државама Арканзас, Илиноис, Мисисипи, Мисури и Тенеси.

Снажне олује овакве врсте неуобичајене су за децембар у Северној Америци. Метеоролози кажу да су их подстакли рекордно топли ваздух и температура воде у Мексичком заливу. У међувремену, дуг процес опоравка од катастрофе је почео, а радници, волонтери и припадници Националне гарде санирају штету и достављају пијаћу воду, док се наставља потрага и за жртвама.

Back to top button