Svet

Бајден упозорио Путина, не прихватам ничије црвене линије

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/4.12 – Амерички председник Джо Бајден изјавио је да не прихвата „црвене линије“ Москве када је реч о Украјини и да ради на свеобухватним иницијативама да би отежао инвазију на ту земљу.

Видео-конференција између Бајдена и руског председника Владимира Путина очекује се у наредним данима.

Русија је окупила више од 94.000 војника на украјинским границама, изјавио је украјински министар одбране Олексиј Резников. Са друге стране, Москва оптужује Украјину и САД за понашање које доприноси дестабилизацији и сугерише да Кијев припрема офанзиву на истоку Украјине, што власти те земље демантују, преноси Блиц.

Оно на чему радим је састављање, према мом уверењу, свеобухватног и најсврсисходнијег сета иницијатива до сада да бих веома, веома отежао Путину да крене и уради оно за шта људи страхују да ће да уради, изјавио је Бајден не наводећи детаље.

Он је на поласку у Кемп Дејвид рекао новинарима да је Америка „свесна потеза Русије већ дуго времена“ и да лично очекује „дуг разговор са Путином“.

„Не прихватам ничије црвене линије“, категоричан је Бајден коментаришући захтеве Русије.

Одговарајући на питање о санкцијама против Русије, Бајден је изјавио да његова администрација од ступања на дужност показује да су САД и амерички савезници „спремни да употребе бројне алате поводом штетних потеза Русије“

„Нећемо оклевати да у будућности искористимо те алате“, додао је председник САД.

Портпаролка Беле куће Джен Псаки рекла је на конференцији за новинаре да се разматра упућивање безбедносне помоћи Украјини.

Back to top button