Svet

Бајденов рејтинг у паду

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/25.11 – Неуспешан покушај администрације Џозефа Бајдена да успори раст цена и инфлације додатно је уздрмао његову популарност, па председника САД сада подржава свега 42 одсто испитаника у истраживању које су заједнички спровели Ен-Пи-Ар и Универзитет Мерист.

Сличан резултат, преноси РТС, добио је и сајт “FiveThirtyEight”, па је иза Бајдена, од америчких председника после Другог светског рата, остао само Доналд Трамп, чија је популарност у овој фази износила свега 38,4 одсто.

Пад популарности председника Американци су назвали “крајем меденог месеца”, што је суштински резултат неуспешних покупаја администрације да се избори са растом цена и инфлацијом, која је у последњих 12 месеци скочила за 6,2 одсто.

Раст цена посебно је погодио Американце пред Дан захвалности, што су републиканци искористили како би ривале засули новим таласом критика на рачун вођења економије.

Једнако је неизвестан исход покушаја Бајденове администрације да, пуштањем 50 милиона барела нафте из федералних резерви, заузда раст цена горива.

Више од половине испитаника противи се начину на који Бајден води америчку економију, што је драстичан пад у односу на април, када је 54 одсто Американаца подржавало његове акције на пољу економије.

Back to top button