Svet

Bauer: Odluku o slanju tenkova mora doneti svaka država koja podržava Kijev

SrbijaRealno/Lisabon/20.01.23. – Šef vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer izjavio je danas da odluke o slanju tenkova Ukrajini mora doneti svaka država pojedinačno koja podržava Kijev, kao i da te odluke moraju biti donete blagovremeno.

„To je suverena odluka suverene države kakva je i Nemačka“, rekao je Bauer na konferenciji za novinare u Lisabonu, preneo je Rojters. Bauer je istakao da je važno da Ukrajina dobije rat i da zbog toga zemlje saveznice treba ozbiljno da razmotre šta je Kijevu potrebno i da to i pošalju, ukoliko je moguće. Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj danas nije doneta odluka o slanju tenkova „leopard 2“ u Ukrajinu, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Blaščak je, međutim, izrazio optimizam da će ipak biti postignut dogovor, jer su se ministri odbrane 15 zemalja sastali na marginama današnje konferencije da bi razgovarali upravo o toj temi, preneo je Rojters. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Madridu da su pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini i izrazio očekivanje da će odluka o tome biti doneta danas na sastanku ministara odbrane u Ramštajnu.

Back to top button