Izdvojene vestiSvet

Беч пред локдаун – гужве у радњама, страх од протеста и изгубљени милиони

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 20. 11 -Два дана пред потпуни локдаун у Аустрији, улице и продавнице у Бечу пуне су грађана који користе последњи тренутак за набавку ствари које неће моћи да купе у наредних 20 дана.

Од понедељка 22. новембра до 13. децембра, у Аустрији ће све радење, осим супермаркета, прехрамбених продавница, апотека, бензинских пумпи и дрогерија, морати да затворе своја врата, док ће од 1. фебруара наредне године вакцинација бити обавезна.

Аустријски канцелар Александер Шаленберг извинио се због одлуке о локдауну грађанима који су, како је рекао, до сада све исправно учинили.

“Ниједано управљање кризом није без грешака. Моје извињење упућујем грађанима који су до сада све исправно урадили. Знам да је за њих несхватљиво да им се ограничавају слободе”, рекао је аустријски канцелар.

Шаленберг је истакао да је предуго веровао у могућност уверавања грађана да је вакцинација неопходна.

Нагласио је да је 65 одсто грађана учинило управо оно за шта је замољено – вакцинисало се, држи одстојање и носи маске.

“Ти грађани сада због једне мањине морају да прихвате ограничење њихових слобода”, рекао је Шаленберг.

Као и пред претходна три локдауна, и овај пут Бечлије пуне корпе и у продавницима, из страха да би могло доћи до несташица неких производа, због чега су у главном граду Аустрије гужве у готово свим продавницама.

И центар Беча, услед лепог времена, пун је Бечлија и туриста који користе последња два дана пред локдаун да слободно прошетају и обиђу божићне пијаце, које ће ускоро бити затворене.

Пошто је већ на снази локдаун за невакцинисане, полиција на местима са већом фреквенцијом спроводи контролу “2Г” докумената – сертификат о вакцинацији или потврда о прележаном ковиду 19.

Беч од поднева очекују и велике демонстрације противника вакцинације и корона мера, какве су већ виђене у Ротердаму.

Према процени полиције биће више од 10.000 људи, а неки медији спекулишу и да ће доћи до 50.000 демонстраната. У сваком случају, најављено је да ће на улицама града бити више од 1.300 полицајаца.

Беч, који важи за омиљену туристичку дестинацију, претрпеће велике финансијске губитке због предстојећег локдауна.

Сваки дан закључаваја коштаће аустријску престоницу 49 милиона евра, процењују из канцеларије секретара за финансије.

У ту своту укључени су губици обрта трговине, гастрономије, а пре свега хотељера.

“За привреду и туризам у Бечу, локдан је велики изазов”, нагласио је Ханке, који ипак сматра да је због лоше епидемиолошке ситуација локдаун засигурно корисна мера.

Четврти локдаун у Аустрији имаће утицаја и на спорт, пошто је предвиђено да се сва професионална такмичења одржавају без присуства публике, док ће аматерски спорт морат ина паузу.

Без публике ће бити одигран и Дејвис куп меч групе Ф између Аустрије и Србије у Инсбруку.

Организатор тог тениског надметања Хервиг Шрака, а на којем се очекује долазак првог рекета света Новака Ђоковића, рекао је да Дејвис куп живи од емоција на трибинама и да ће због локдауна недостајати јединствена атмосфера у дворани која може да прими 7.000 гледалаца.

И све утакмице аустријске фудбалске лиге биће одржане без публике, а овом мером је погођен и Светски куп у биатлону у Хохфилцену.

Док медицински стручњаци – епидемиолози, вирусолози и молекуларни биолози реагују са олакшањем на нове мере у Аустрији и тврде да ће четврти талас епидемије бити прекинут, опозиција оштро критикује владина решења.

Социјалдемократе сматрају да је влада требало да реагује раније и покаже више слуха за апеле из медицинске професије.

Са друге стране политичког спектра, из Слободарске партије сматрају да је Аустрија “постала диктатура”.

Шеф странке Херберт Kикл, и сам болестан од ковида, рекао је да је увођењем опште обавезе вакцинације пређена црвена линија и погажен устав земље.

Слободарска партија најављује и тужбу пред Уставним судом.

Back to top button